2015-02-15 13:19:24• hírek • Szatmár.ro

A hét kérdései

A Szatmár.ro szakértőihez napi rendszerességgel érkeznek kérdések - ezekből szemezgettünk.

Dávid: Beleszerettem az unokatestvérembe (apám édes öccsének a lányába) és már lassan 3 éve együtt vagyunk titokban. Nagyon sokat szenvedtünk, de a történetről azután akarok mesélni, hogy mi minden történt velünk, miután válaszol nekem erre az üzenetre! Mindenek elött arról szeretnék tanácsot kapni, hogy mitévő legyek? Lelkileg nagyon meg vagyunk viselve mindeketten én 20 éves vagyok, ő pedig 19. Teljesen össze vagyok most zavarodva, alig eszek, nincs normális éjszakám, mindig felébredek álmomból, sírva alszom el és sírva kelek. Csak rá gondolok és csak őt látom mindenhol. :( Ahogy telt az idő, a család nagyon ellenünk volt és a sok szenvedés után az én szüleim beletörődtek, de az ő szülei még most sem. Három év után Bettinek minden nap szembesülnie kellett azzal, hogy a szülei fenyegedték meg siratták, fájdalmat okoztak neki azzal, hogy nem engedik meg sose hogy együtt legyünk és engem meg fognak ölni stb... Mindent részletesen el fogok mesélni, hogy meg értse ha visszaír! Nagyon várom a válaszát Zsuzsa néni :(

Borsi Zsuzsa: El tudom képzelni milyen nehéz lehet ez Önöknek! Szerintem mindkettőjüknek tisztáznia kell, mit is akar valójában és ha ez meg van akkor vállalnia kell ennek a következményeit. Szerintem azt elvárni, hogy a szülők véleménye a közeljövőben változzon, nem lehet. Éppen ezért, Önöknek kell lépni ebben az ügyben. De mivel kevés az információm ennél konkrétabbat nem tudok írni. Amennyiben szeretne írjon még nekem vagy elérhet a következő telefonszámon 0261-714431, ha személyesen is meg szeretné beszélni a problémát.

Kérdezd Borsi Zsuzsát ide kattintva!


Bonca: Tisztelt Doktor Úr! December elején kerékpáros baleset következtében összezúztam a térdkalácsomat, valamint a bokámat. A baleset után egyből felkerestem a sürgősségi osztályt, ahol fájdalomcsillapítót kaptam intravénásan, majd megröntgenezték a lábamat. A röntgen felvételen a térdemnél láttak egy sötét foltot, többször rákérdeztek, hogy műtve volt-e a térdem. A térdemet sohasem műtötték. Aztán közölték velem, hogy vagy egy korábbi sérülés nyoma látszik, vagy rossz volt a kazetta a röntgen gépben. A röntgen felvételt nem ismételték meg. Hetekig nem tudtam a lábamra állni, a térdemet behajlítani. Most már járóképes vagyok, sőt kerékpározni is tudok. Viszont a fájdalom nem múlt el, csak már más jellegű. Ha ülőhelyzetből felállok (és mindegy, hogy mennyi ideig ültem), nem tudok a sérült lábamra állni, húzom a lábam és iszonyatos fájdalmat érzek. A bokámmal semmi gond nincs, viszont a térdemnél szúró fájdalmat érzek, ami spontán lép fel. Ha megtapogatom a térdemet, olyan, mintha valami lenne a bőröm alatt és tapogatásra még erősebb a fájdalom. A térdem belső oldalánál szintén szúró fájdalmat érzek, mintha tüskékkel lenne tele. Január végén felkerestem a traumatológiát, ahol Brexin port írtak fel, és azt tanácsolták, ha 7-10 nap múlva nem múlik a fájdalom, ismételten keressem fel őket, kiírnak egy MR vizsgálatot a részemre. Szeretném megtudni, hogy Ön szerint mi történhetett a térdemmel, normális dolog-e hogy közel 2 hónap múlva még mindig ennyire fáj, és sokszor járóképtelen vagyok. Azt is szeretném tudni, hogy indokolt lett volna-e az esetemben az ultrang, vagy az MR már az első, illetve a második vizsgálatkor. Az orvosokat sajnos hiába kérdeztem, konkrét választ egyikük sem adott. Segítő válaszát előre is köszönöm!

Dr. Láng László:
Valószínű, hogy a trauma alkalmával sérült a porcszövet illetve az ízületi porcfelszín esetleg a rögzítő ínszalag rendszer. Hasonló esetben, amennyiben a gyógyszeres kezelés nem vezet eredményre, ajánlott az MR vizsgálat elvégzése, ami jelen helyzetben a legbiztosabb képet adhatja a helyi viszonyokról.

Kérdezd Dr. Láng Lászlót ide kattintva.


Isti: Tisztelt Enikő! Lehet nem pont az Ön szakterülete, de lehet, hogy útba tud igazítani bennünket. 2 ev 7 hónapos gyermekünk kb. egy hete elkezdett dadogni, akkor néha-néha vettük észre. Nem dadogott gyakran. De két napja nagyon intenzíven dadog, különösen amikor mondatot kezd. Éneklésnél és versnél nincs gond, csak kizárólag a beszédnél. Tudomásunk nincs róla, hogy megijjedt valamitől, megfenyítve nem lett. Bölcsődébe jár 11 hónapos kora óta, a gondozók szerint ott sem történt semmi rendhagyó. A gyermek sem panaszkodott, szívesen megy reggel bölcsibe, délután is jó kedvvel beszél a bölcsődéről. Amúgy sokat beszél, nagyon beszédes és aktív gyermek. Mit tudnak nekünk tanácsolni?? Kihez fordulhatunk segítségért? Nem ismerünk logopédust vagy más szakembert.

Ladó Enikő: Kedves Isti! Azok alapján amit leírt gyermekéről valószínűleg ún. élettani dadogásról van szó, amely átmeneti. Egyelőre nem kell tenniük semmit, azon kívül, hogy segítik a beszédfejlődését. 3 és fél éves kor körül, ha még mindig jelen van a dadogás vagy erősödött, akkor javasolt elvinni egy logopédushoz.

Kérdezd Ladó Enikőt ide kattintva.


Mónika: Üdvözlöm. Rododendróról lenne kérdésem. Kaptam tavaly tavasszal. Elültettem ahogy kell. Savanyú föld, gödör kibélelve ne érintkezzen más földel. Mulcsal takarva a töve. Esövízzel öntözöm. Mégis két szárán a levél lekókad elszárad a levele aztán a szára is. Van egy ötéves rodim annak is ugyanaz a baja. Tavaly hajtott, 15 cm, az is ugyanúgy elszáradt mint annak előtte. A másik szára egészséges, nő, már 60-70 cm. Van még ezen kívül öt darab rodim, már egy méteresek, hét évesek és egészségesek, nincs velük semmi probléma. Sajnos képet nem tudok feltenni. Előre is köszönöm.

Portik Renáta: Üdvözlöm! Az esővíz ideális az öntözésre. Ha a talajban a felvehető víz mennyisége lecsökken, a levelei védekezésül szivarszerűen összesodródnak, ez a jelenség normális, így védekezik a növény a kiszáradás ellen. A másik ok lehet a baktériumos ág elhalás. A baktérium esetében a cuproxatos kezelés szükséges, mert csak a réz blokkolja a bacik terjedését. Látatlanban ennyit tudok hozzászólni.

Kérdezd Portik Renátát ide kattintva.


Melina: Tisztelt Román Úr! Van egy 2 éve rottweilerem, 50 kg. Nem eszik napok óta, adok neki tápot, beleeszik és ennyi. 3 napig ott volt a táp a táljába. Adok neki kenyeret, főt húst. Azokat viszont eszegeti. Táppal lehet akkor a baj? Igaz ilyen tápot még nem kapott  - Dolly pets sonkás meg sajtos ízben kapja vegyesen próbáltam külön adni most keverten. Nem megy nála ez a táp. A régieket is alig eszegette, de azokat legalább megette. Mi a véleménye? Köszönöm Válaszát Melinda

Román József: Kedves kutyás! Sürgősen keressen fel kutyájával egy állatorvost, mert ezek jelek az egészségi állapot változásárol! Maradok tisztelettel Roman Jozsef, kutyakikepzo lektor.

Kérdezd Román Józsefet ide kattintva.


Csilla: Üdvözlöm Doktor Úr. A fiam 10 éves és szinte kizárólag lábujjhegyen jár. Esténként nagyon fáj a lábszára, de azt mondja ha leteszi a sarkát is járásnál, nagyon feszül, fáj neki. Próbáltuk a tornát is sokáig, de nem lett jobb. Van más megoldás is?

Dr. Szatmári Lajos: Kedves Csilla, a fájdalom lehet növekedési fájdalom is, és annak viszont nem tesz jót a torna.

Kérdezd Dr. Szatmári Lajost ide kattintva.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: