2014-11-01 18:08:33• hírek • Szatmar.ro

A hét kérdései

A Szatmár.ro szakértőihez napi rendszerességgel érkeznek kérdések - ezekből szemezgettünk.

Terike: Tisztelt Ügyvédnő! Egy családi örökösödési problémával fordulok önhöz. A szülők halála után, a tulajdonukban levő házat és telket két fiuk öröklik. Szüleik nem hagytak hátra végrendeletet, hagyatéki tárgyalás nem történt, mivel a velük egy házban élő fiuk külföldre költözött haláluk után. A másik testvér (örökös) feleségeként írok önnek, aki szintén meghalt a testvére külföldre költözése után. A külföldön élő testvér ígérete szerint hazajövetelük után rendezné a hagyatékot, de elköltözésük óta immár hat év telt el és nem lehet tudni mikor térnek haza. A ház egyre rosszabb állapotban van, senki nem viseli gondját, teljesen elértéktelenedik. Ezért szeretnék tanácsot kérni öntől, milyen jogai vannak az elhunyt testvér családjának? Lehet-e bármilyen lépést tenni a másik testvér távollétében, aki nem válaszol az ez irányú megkeresésekre, illetve milyen felhatalmazásra lenne szükség tőle, hogy a hagyatéki tárgyalás megtörténjen. Köszönettel,

Gittinger Orsolya:
Amennyiben az örökösök nem tudnak megállpodni még arról sem, hogy mikor kezdjék el a hagyatéki ügy lefolytatását, akkor bármelyikük bírósághoz kell forduljon és kérje az örökösi minőség, a hagyaték és az elosztás módjának a megállapítását bírósági végzés által. Ehhez nem szükséges a másik fél hozzájárulása, nem szükséges semmilyen meghatalmazás. Mivel az Ön férje, aki tulajdonképpeni örökös már nem él, az ő gyermekei az édesapjuk helyébe lépnek, ugyanolyan jogokkal és kötelezettségekkel rendelkeznek mint ő.

Tisztelettel: Gittinger Orsolya, ügyvéd

Kérdezd Gittinger Orsolyát ide kattintva!


Erika: Kedves doktor úr! Kislányom 3 hónapot betöltötte és a háziorvosom azt mondta, hogy adjak neki naponta 2 csepp vas vitamint (Ferrum Hausmann) 6 hónapos koráig. Muszáj ezt adni neki? Nem szívesen adnám, mert azt hallottam, hogy székrekedést is okozhat, és volt már ilyen problémánk pár hetes korában! Ön szerint mit csináljak, adjak neki? Ha igen, hány cseppet és meddig? Válaszát előre is köszönöm!

Láng László: Amennyiben az orvos ajánlotta adjon nyugodtan vaskészítményt, bár a két csepp naponta igen kevés. Nem kötelező, hogy székrekedést okozzon, ki kell próbálni.
Tiszteletttel: Láng László

Kérdezd Láng Lászlót ide kattintva!


Ditke: Tisztelt Román úr! Nekem 2 kan spániel keverékem van (Apa, fia). Az apa 3 éves, a fia 1 éves, mindkettő fiatal és szép kutyák, eddig nem is volt velük semmi baj, szabadon vannak zárt udvarban kicsi koruk óta. Mostanában többször is előfordult, hogy egymásnak mentek, harapják egymást,vicsorognak fojtogatják egymást és nagyon nehezen lehet őket szétválasztani, sőt meg is harapnának ha olyankor túl közel mennék. Ez már havonta előfordul és egyik pillanatról a másikra, semmi jele nincs, és utánna ugy fekszenek egymás mellett mintha semmi nem történt volna. Mitől lehet ez? Mit javasol? Üdv: Ditke

Román József: Kedves kérdező: köszönöm, hogy a szatmar.ro ingyenes tanácsadó rovatját választotta és ezáltal a minőségi szaktanácsadás mellett adta le voksát. A rossz hírem az, hogy Ön vagy önok nem alakították ki az úgynevezett falkaegyensúlyt, olyan paraméterek figyelembe vételével amit lehet, hogy nem tudtak, de egy harmonikusabb eggyüttélést biztosított volna. A jó hír pedig az, hogy a kutyák teljesen normálisan viselkednek, a fiatal kan 9-10 hónapos korától egyre erősödő falkavitákat kezdeményez, egyre erősebb lesz és ha vannak olyan tényezők amelyek segítik őt ebben előbb vagy utóbb átveszi a főnökséget. A probléma az, hogy egy 3 éves másik kan ebbe azert nem fogja olyan könnyen beadni a derekát.
Román József

Kérdezd Román Józsefet ide kattintva!


Annamária: Jó napot kívánok! Szeretném megkérdezni mi a véleménye az eredményről, és maga szerint mi a teendő! L.IV.-es és L.V.-ös discusok kissé dehidráltak, L.V. lelapult, környezetében zsíos degeneratio látszik, ezen nivóban a forameneket szűkitő dorsal irányú protrusio látható. A TH.XII.-es és XI.-es discusokban jobb oldalon myelont comprimalo hátradomborodás látszik, mely Th. XII.-ben kifejezettebb. Szeretném kikérni véleményét!!!! Köszönettel! Annamari

Dr. Borz Tibor: Egy MRI leletnek önmagában nincs sok jelentősége. Mindenképpen össze kell vetni a fizikális vizsgálat során észlelt elváltozásokkal és csak ezután lehet felállítani egy terápiás tervet, adott esetben műtéti indikációt.
Dr. Borz Tibor

Kérdezd Dr. Borz Tibort ide kattintva!


Albert: Tisztelt Serli Csilla, Október 26-án őröltem le és préseltem ki az izabella termést. A 3 veder mustot a pincében helyeztem el. A szellőztetőt letakartam, hogy a must melegben legyen. Még ma, október 30-án se indult meg a forrás. Mi az oka? Várjak még türelemmel? Tisztelettel, Albert

Serli Csilla: Több oka is lehet annak, hogy nem indult be a fermentáció. A következőket teheti:
- melegítés
- tesz hozzá forrásban levő mustot
- élesztő segítségével indítja be a fermentációt.
S. Cs.

Kérdezd Serli Csillát ide kattintva!


Viki: Jó napot! A doktor úr segítségét szeretném kérni tanácstalan vagyok. A kislányom 6 éves lesz februárban. 3 napja elkezdte fájlalni a bal térd alatti részen a lábát, nem látszik rajta a világon semmi de csak menés közben néha néha. Megtornásztatom neki, meghajlítgatom semmi nem érez fájdalmat csak néha menés közben belenyilallgat. Fogalmam nincs mi lehet vele vagy induljak-e vele el valahová kivizsgálásra? Csak az egyik lábáról van szó. Nem esett el, nem ütötte meg.

dr. Szatmári Lajos: Viki, a lábfájást a növekedés is okozhatja. A megoldás Ibuprofen susp. 2*7.5ml/nap/5napig. Nem masszírozuk a fájdalmas végtagot!
Dr Szatmari Lajos

Kérdezd Dr. Szatmári Lajost ide kattintva!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: