2014-08-10 12:06:10• hírek • Szatmár.ro

A hét kérdései

A Szatmár.ro szakértőihez napi rendszerességgel érkeznek kérdések - ezekből szemezgettünk.

NN: Sokszor gondolok arra, hogy jó lenne csak úgy lenni a világban, vagy valami bogyókat szedni vagy betépni, hogy ne tudjak magamról. Vagy csak hosszan aludni, ezért egyre többet alszom, mert nem szeretném tudni a jovőmet és nem szeretnék élni, mert az élet szerintem rossz. Nem vagyok emós, mégis így gondolom. Mellesleg még csak 16 vagyok, de úgy érzem, az élet egy nagy szívas és semmi értelme, ezért legszívesebben elkábítanam magam, csak hogy ne tudjak magamról... Szerintem ez nem normális, kérem segítsen valahogy...

Borsi Zsuzsa: Abban tényleg igazad van, hogy ez nem mehet így tovább. Hiszen biztosan meg lehet oldani a problémákat és érdemes élni, de most nem boldogulsz egyedül. Sajnos ez írásban nem egy megoldható probléma. Javaslom keress fel egy pszichológust vagy engem személyesen. A következő számon kérhetsz időpontot: 0261-714431. A találkozók ingyenesek.
Borsi Zsuzsa

Borsi Zsuzsától ide kattintva kérdezhetsz.


Andris: Tisztelt szakertő. Érdeklődnék, hogy léteznek-e valamiféle kezelések amik csökkenti az erős izzadást? Akár gyógyszeres kezelés is szóba jöhet. Köszönöm segítségét

Dr. Láng László: Ajánlatos elvégeztetni egy alapos kivizsgálást, ami kizárjon bizonyos betegségeket, amik erősebb izzadást válthatnak ki pl. cukorbetegség, pajzsmirigy túlműködés stb. Az izzadás csökkentése helyi módon korlátozottan lehetséges (pl. hónaljárokban dezodorokkal) , az általános izzadtság-csökkentés esetleg homeopathias  szerekkel megkísérelhető, de ebben nekem nincs tapasztalatom.
Tisztelettel
Dr. Láng László

Dr. Láng Lászlótól ide kattintva kérdezhetsz.


Julia: Tisztelt Renáta! A következő dilemmával állunk szemben: a kerítés mellé szeretnénk tujákat ültetni, de van egy rész, ahol a szennyvízelvezető csövek mennek végig, illetve a vízvezetékek, a földben, kb.  90-100 cm mélyen. Közvetlenül rá nem ültetnénk semmiképp, mert csőrepedés esetén megtörténhet, hogy fel kell ásni, de a kérdésem az, hogy ültethetjük-e közvetlenül a vezetékek mellé? Mekkorára nő meg a tuja gyökere, és mennyire térül el, károsíthatja-e a csöveket, vezetéket (ha mondjuk túl nagyra megnő és széttori, vagy nem is tudom, elnyomja, ilyensmire gondoltunk)? Ha igen, akkor esetleg melyik növeny lenne az, amelyik hasonló, mármint örökzöld, vagy legalábbis zöld és sűrű levelű, magasabbra is megnő és kicsike marad a gyökere, nem nő mélyen? Válaszét előre is köszönöm. Tisztelettel, Julia.

Portik Renáta: Üdvözlöm! Ne ültessék a vezeték közelébe sem. A tuja gyökere körülbelül úgy nő, mint a felszínen a koronája. Persze, ez igen általános megközelítés, de használható.
Az 1 méteres mélység egy örökzöld gyökerének sem elegendő, mert bármilyen kicsi méretben ületetik, 1-2 éven belül megnő. Ha mindenképp ragaszkodnak a tujákhoz, a cső-mentes részekre ültessék, a „csöves" részekre ki kell találni valami mást. (cserje, bokor, évelőnövény például, ami a valóságban még extrém is lehet, a tuják kerítés mellé ültetve idővel monotonságot sugallnak... szerintem)
Portk Renata

Portik Renátától ide kattintva kérdezhetsz.


Dami: Tisztelt Borz Tibor Doktor Úr! Másfél éve fülzúgásom van, rá egy két hónapra kialakult nyaki gerinc fájdalom is. Koponya MR rendben volt, nyaki ultrahang rendben volt, funkcionális nyaki röntgen szintén eltérés nélkül. Leletem alapján a gerincemnél lépcsőképződésem van, nyomásra érzékeny a két felső csigolyám. Nyaki izmaim merevek,fájnak, nyomásérzékenyek, tarkómon folyamatos nyomást érzek. Jobb mélyreflexeim gyengék. MR-re (nyaki) csak október 16-ára kaptam időpontot. Szeretném megtudni, hogy ez a folyamatos fájdalom porc eredetű lehet? Mert ha jól tudom, a röntgen azt nem mutatja ki. Vagy Ön szerint mi lehet a probléma? Köszönöm válaszát.

Dr. Borz Tibor: Panaszait okozhatják a nyaki gerincen kialakult porckorong-rendellenesség (discopathia). Ameddig nincs konkrét neurológiai deficit, konzervatív kezelést, fizioterápiát kellene folytatni. Az MRI vizsgálat eredménye további információval szolgálhat, a lehetséges morphológiai elváltozások tekintetében.
Dr. Borz Tibor

Dr. Borz Tibortól ide kattintva kérdezhetsz.


Alex: Szia. 24 éves vagyok, kb másfél évvel ezelőtt kezdtem fogyókúrázni, 189cm-es voltam és 137 kiló. Kb 5 hónap alatt leadtam 40 kilót (heti 5 edzés, sok kardió és L-Carnitine) ezt követően pedig még 4-et két hónap alatt. Ennek hátránya, hogy elég sok helyen maradt bőr, mely gyakran nem előnyös, mert ha még fejlődik is az izomzat, elviekben nem úgy látszik ahogy kell emiatt. Milyen étrend kiegészítőt ajánlanál, mellyel hatékonyabb és látványosabb lehet az edzés közép-hosszú távon?

Simon Cristian: Helló. A 100% whey protein professionalt ajánlanám a SciTechtol. A bőröd visssza fog húzódni, de idővel. Ez egy nagyon lassú folyamat. Kitartást... Üdvözlettel: Simon Cristian.

Simon Cristiantól ide kattintva kérdezhetsz.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: