2014-07-27 11:03:10• hírek • Szatmár.ro

A hét kérdései

A Szatmár.ro szakértőihez napi rendszerességgel érkeznek kérdések - ezekből szemezgettünk.

Zsuzska: Tisztelt ügyvédnő! A nővérem 2013-ban, októberben halt meg Németországban. A férjével tartom a kapcsolatot de az örökségről nem szól. Viszont nagyon furcsán viselkedik és burkoltan beszél. Szeretném azt megkérdezni Őntöl, hogy hogyan lehetne megtudnom, hogy a nővérem írt-e végrendeletet. Mert elég nagy vagyonról van szó. Kicsit félek, hogy a sógorom eltitkolja. Köszönöm a válaszát.

Gittinger Orsolya: Amennyiben a nővérének volt gyermeke, akkor Ön nem örököl semmit utána, csak ha végrendeletet hagyott, és abba Önt befoglalta. Romániában létezik egy nyilvántartás, amibe bevezetik a közjegyzők által hitelesitett végrendeleteket, és a hagyatéki eljárást lefolytatő közjegyző, vagy a biróság ezt minden esetben ellenőrzi. Ha létezik végrendelet, és abban Ön is érdekelt, akkor Önt hivatalból értesiti a közjegyző vagy a biróság. Ha a nővérének nem volt gyermeke, akkor Ön, mint törvényes örökös forduljon közjegyzőhöz és kezdeményezze a hagytaéki eljárás meginditását.
Gittinger Orsolya

Gittinger Orsolyától ide kattintva kérdezhetsz!


Andrea: Kedves Renáta! A véleményét szeretném kérni. A telkemen egy kb. 20 éve ültetett puszpáng sövény van. A szomszéd házfalától kb. 1 méterre. Végig a szomszéd ház hosszában. Azt szeretném tudni ennek a sövénynek a gyökere benőhetett-e szomszéd ház alá. Mert szeretné a szomszéd ha kivágnánk. Szerinte kárt okoz a gyökérzet az Ő házában. Lehet-e ilyen? Köszönöm válaszát. Andrea.

Portik Renáta: Üdvözlöm! Nem. Nem okoz kárt a puszpáng gyökere az épületében.
Poortik Renata

Portik Renátától ide kattintva kérdezhetsz!


Gyulai Erzsébet: Tisztelt doktor úr! Én 49 éves vagyok, 26 éve műtötték az epémet. Már 2 hónapra rá rájöttem hiba volt. Van egy alap-állapot ami 10-es skálén 4-es fájdalom és van olyan, ami most is rettenetes jobb oldali fájdalom; változó intenzitású, gyengeséggel és rossz látással jár és néha verejtékezem is. Kérdezném, lehet -e műtéttel korrigálni amit annak idején elrontottak és hol, merre, kihez forduljak. Nagyon köszönöm, üdvözlettel, Zsóka.

Dr. Barcza Dániel:

1. Kellene látni a problémát ahhoz, hogy tudjak válaszolni a kérdésekre.
2. Gyógyszeres kezelés kellene szerintem egy alapos kivizsgálás után. Javasolom gasztroenterológushoz való fordulást.
Barcza Daniel

Dr. Barcza Dánieltől ide kattintva kérdezhetsz!


Antal: Tisztelt Doktor Úr! Szeretném megkérdezni, hogy mit jelent a háti gerincen kifejezett spondyloticus elváltozások? A jobb oldali humero-scapularis izületi rés megtartott, luxatio, subluxatio nem azonosítható. A fossa glenoidalis alsó pereme és a tuberculum maius mellett, a lágyrészben, apró meszes képlet ábrázolódik. Mi a teendő ilyenkor? Köszönettel Antal

Dr. Borz Tibor:
A röntgenvizsgálat degeneratív (kopásos) meszesedést mutatott ki. A teendőket elsősorban a panaszok határozzák meg.
Borz Tibor

Dr. Borz Tibortól ide kattintva kérdezhetsz!


Gyuri bácsi: Kedves Csilla. Kb. 100 liternyi borom jó egy hónapja újra forrni kezdett, megzavarosodott, majdnem ugyanolyan pezsgő mint must korában. Egy hozzáértő cimborám azt mondta nem törődjek vele, 2-3 hét alatt letisztul. Igenám, de azóta már több mint egy hónap telt el és még mindig forr. Mit tegyek, mert jönnek ám a vendégek, rokonok és nem tudom őket megkínálni. Köszönettel várom válaszát, Gyuri bácsi

Serli Csilla: Tisztelt Gyuri bácsi,
A bor azért zavarosodott meg, mert volt még benne maradék cukor, nem volt megfelelő a szabadkénje valamint a helyiség ahol tárolja valószínüleg túl meleg,
Hűvösebb helyre kell vinni és le kell kénezni, akkor fogyasztható lesz. Mivel nem tudom jelenleg mennyi a szabadkénje a bornak és feltételezem  nem áll módjában bemérni, próbáljon meg adagolni 100 literhez 5g borként, ha nem áll meg akkor még 5 g-ot.
S.Cs

Serli Csillától ide kattinva kérdezhetsz!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: