2014-06-14 15:33:59• hírek • Szatmar.ro

A hét kérdései

A Szatmár.ro szakértőihez napi rendszerességgel érkeznek kérdések - ezekből szemezgettünk.

Kinga: Kedves Anamária, 18 éves vagyok és a menstruációm elég rendszertelen. Mi lehet ennek az oka? Hogyan lehetne ezt beállítani, hogy rendszeres legyen?

Szatmári Annamária: Kedves Kinga, ebben a korban beszélhetünk hormonzavarról,vagyis a női nemi hormonok (az esztrogén és a progeszteron ) rendszertelen termeléséről. A problémat orvosolni lehet pár hónapos fogamzásgáltó tabletta szedésével, de feltétlenül csak orvos ajánlatara. Ha pedig fogamzásgátlásra is van szükséged, annál inkább. Ezért szeretettel várlak a Családtervezési rendelőben egy rövid tanacsádásra, a régi kórházban, minden délelőtt.


Gabi: Kedves Doktornő! Kislányom 3 és fél éves, a ferjém családja szeretné a nyáron magával vinni Németországba, (anyosóm ott él és lakik). Nagyon félek elengedni, bár ésszel tudom, hogy vigyáznak rá és jó helyen lesz, de a szívem megszakad, ha arra gondolok, hogy egy hónapig nem láthatom. Anyósommal jó a kapcsolatunk, évente 3-4 hetet tölt nálunk, a kislány is nagyon szereti, együtt mar nyaraltunk, de a kislány magába még nem volt vele sosem. Kérem adjon tanácsot! Szerintem túl kicsi még ehhez, és én tulajdonjtok túl nagy jelentőséget a dolognak, vagy tényleg érdemes lenne várni még 1-2 évet az "egyedül" nyaralással??? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Konya Gabi

Borsi Zussa: Nehéz a kérdésére egyértelmű választ adni. Hiszen nem csak a kortól függ ez, hanem inkább a lelki érettségtől. Minden gyerek számára új helyzetben fontos a fokozatosság. Nekem egy olyan javaslatom lenne, ha ez megoldható, hogy elsőre egy kicsit rövidebb időre menjen el a gyermek. Így könnyebb mind a gyerek, mind pedig a szülő számára. Aztán ha jól érzi magát, a következő évben már lehet hosszabbítani az időtartamot.


Imre: Tisztelt Szakértő. Egy lovat milyen idős korótól lehet tanítani?

Dumitrán Zsolt: Kedves Imre, Különbséget kell tenni a tanitás és az idomitás között. A tanitás már az első hetekben elkezdődhet, amikor a csikó megismerkedik a kötőfékkel, megtanulja feladni a patáit, stb. Az idomitás általában 3 éves korában kezdődik, amikorra a csikó izületei és izomzata eléggé fejlett ahhoz, hogy lovast hordozzon a hátán vagy kocsit húzzon.


Margó: Kedves Bernadett. 14 éves fiamnak olvasási problémái vannak. Mással nincs problémája, csak az olvasással. Hogyan lehet ezt gyógyítani?

Kovács Bernadett: Kedves Margó! A diszlexia a nyelvvel, a beszéddel és az olvasástanulással kapcsolatos részképességzavar. Fő tünete az olvasási képesség elmaradottsága az életkor, iskolázottság és intelligencia alapján elvárható szinttől. Problémát okozhat a betűk, szavak, és számok felismerése, leírása, a leírt betűket felcserélhetik, vagy ellenkező irányban olvashatják. Az olvasott szöveget nehezen, és hibásan idézik vissza, lényegét nem tudják visszaadni. A diszlexiának - olvasási zavarnak -, de a diszgráfiának, a diszkalkuliának, azaz a részképesség zavarainak is, az egyik kiváltó oka látásszervi zavar, látóideg-pálya rendellenesség.

A diszlexiások a hagyományos tanítási módszerekkel nehezen, vagy egyáltalán nem tudnak megtanulni olvasni, de alkalmas módszerekkel, bizonyos esetekben színes szemüveggel ez a nehézség kezelhető, vagy megelőzhető, de például a nyelvtanulás továbbra is nehéz marad. A diszlexiás egyén súlyos tünetekkel küzdhet az egyik nyelven, míg egy más nyelven akár tünetmentes lehet. A speciális fejlesztést logopédus végzi.


Zoltán: Kedves Tímea. Érdeklődni szeretnék, hogy Málta mennyire népszerű úticél?

Timea, Solarex Tours: Kedves Zoltán! Kedvelt és keresett uticél Málta, különlegessége és természeti adottságai miatt. Színvonalas szolgálaltásokat nyújt e desztináció, elérhető áron. Legismertebb üdülőhelyei: Sliema, St. Julian's, St. Paul's Bay, Mellieha, Ramla Bay és a főváros Valletta. Málta kellemes klimájú, mediterrán sziget, amit viszont tudni kell róla, hogy főként köves, sziklás tengerparttal rendelkezik, de természetesen találunk homokos partot is. Rengeteg felfedeznivalót kinál a sziget, nem unatkoznak a történelem és kultúra iránt érdeklődők, a vizi sportok szerelmesei, az izletes ételspecialitásokat kereső gurmék és a fiesták kedvelői sem.


András: Kedves Csilla. Meddig nem késő szőlőt ültetni? Idén már lekéstem róla?

Serli Csilla: Tisztelt András, az idén már lekésett róla. Éppen megteheti, de nagyobb a rizikója annak, hogy nem marad meg

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: