2014-05-24 12:28:33• hírek • Szatmár.ro

A hét kérdései

A Szatmár.ro szakértőihez napi rendszerességgel érkeznek kérdések - ezekből szemezgettünk.

Gábor: Tisztelt ügyvédnő! Az szeretném kérdezni, hogy változott-e valami a kárpótlási törvénnyel kapcsolatban, azaz a 221-es törvénnyel? Előre is köszönöm válaszát.

Gittinger Orsolya: Sajnos nem valtozott semmi a 221/2009-es torvennyel kapcsolatban.
Gittinger Orsolya


Noémi: Kedves Réka! Kisfiam 9 és fél hónapos, este és hajnalban szopik már csak, de nagyon sokszor éjszaka is felébred (akár 4-5-ször) és nem tudom visszaaltatni csak szopival. Minden trükköt megpróbáltam, hogy leszoktassam erről, de csak hosszan tartó ordítás lett a vége és persze úgy sajnáltam már, hogy végül szopikált. Annak ellenére, hogy tudom, hogy neki is jobb ha még szopik, nekem is könnyebb, mert hamarabb visszaalszunk, mégis egy kicsit el vagyok bizonytalanódva, mert mindenki azt mondja a családban, hogy minél előbb le kell szoktatni róla. Kérdésem lenne, hogy próbálgassam még, kínlódjunk még, vagy van esély, hogy magától leszokik. Köszönöm válaszát. Tisztelettel, Noémi.

Gödri Réka: Kedves Noémi! Azt javaslom, hogy nyugodtan szoptassa meg a gyereket ahányszor csak kéri, úgy ő is és ön is hamarabb visszaaludhat. Biztosan le fog szokni erről, de egy ilyen kicsi babának éjszaka is szüksége van odafigyelésre, gondoskodásra. Megpróbálhatja esetleg nappal is mellre tenni, akár többször is, minél zavartalanabb körülmények között (hogy a nyüzsgés, színes környezet ne terelje el a figyelmét a szopizásról) így lehet, hogy nem éjszaka pótolná a baba a nappal kimaradt szopizást, ami nemcsak táplálék, hanem az anyaöl biztonságát is jelenti neki egyben.
Cselekedjen bátran úgy, ahogyan ösztönei diktálják, és jó lesz mindkettejüknek. :)
sok türelmet és kitartást,
Réka


Varga Beatrix: Tisztelt Doktor Úr! Olyan panaszban kérném a segitségét, hogy kb. 2 hete a bal kezem kissé zsibbad és úgy érzem érzéketlen minimálisan. A vérnyomásom ingadozik pedig nem szokott. Ez elöfordul álltalában reggelente. Alacsony vérnyomásom szokott lenni, vagy pont ideális. Legutóbb amikor furcsán éreztem magam 155/120-volt a vérnyomás. Szeretném a segitségét kérni, hogy menjek el mindenképp háziorvoshoz vagy a tünetek csak ideiglenesek? Előre is köszönöm a segitségét! üdv:BEATRIX

Dr. Láng László: Keresse fel háziorvosát a vérnyomás probléma tisztázása végett (esetleg szóba jöhet 24 órás ún. Holter monitorizálás is).  A kéz zsibbadását leggyakrabban a nyaki gerinc kopásos, esetleg porckorog - elcsúszásos betegségei okozzák, de a komolyabb ok kizárására neurológiai szakvizsgálat elvégzésére van szükség.
Tisztelettel
Dr. Láng László



Anett: Kedves Enikő! Milyen idős korban kezdenek a babák beszélni?

Ladó Enikő: Kedves Anett! Biztosan tudod, hogy a  babák először gőgicsélnek, gagyoknak, utána kezdenek szavakat mondani (1 éves kor körül),  és azután pedig egyszerű tőmondatokat használnak. Ez gyerekenként változó, eltérő lehet, de általában két éves kor körül már eljutnak erre a szintre. Három éves korig, ha még nagyon kevés szót mond, vagy keveset beszél még nem jelent problémát.
Lado Enikő


Tamás: Tisztelt szakértő. Érdeklődnék, hogy Szatmáron hol lehet minőségi nyerget vásárolni? Köszönöm segítségét!

Dumitrán Zsolt: Tisztelt Tamás! Tudomásom szerint Szatmáron nincsen lovas szakbolt, de az Unirii sugárúton van egy gazdabolt, ahol lehet érdeklődni. Ott árultak nyergeket. De ha jó minőségű nyeregre van szükség, akkor érdemesebb szakboltban vásárolni (legközelebb Magyarországon Nyiregyháza, Debrecen) vagy internetes áruházakban.
Üdvözlettel
Dumitrán Zsolt


Palkó Gyula: Szép napot kívánok! Július közepén néhányan kerékpáros túrát tervezünk Kárpátaljáról, Máramarossziget-Halmi útvonalon. Félúton megszállnánk, valahol Avasújváros környékén. Tudna valamilyen nem túl drága szálláshelyet, -lehetőséget ajánlani, 5-6 fő részére? Üdvözlettel, Palkó Gyula Tiszasalamon (Csap)

Tóth Tímea: Jó napot kivánok! Avasújváros környékén, figyelembe véve, hogy sportos csapatról van szó, a vámfalui Hotel Valea Mariei*** szállodát ajánlanám, mely gyönyörű, erdős környezetben található és kiváló szolgáltatásokat nyújt. Saját medencével és vendéglővel rendelkezik, ezenkivül tenisz és futballpálya valamint fitness terem áll a vendégek rendelkezésére.
Ennél picit kedvezőbb árban van a muzsdaji Complex Mujdeni szálloda, melynek van 2* illetve 3*-os része is. A környék itt is nagyon kellemes, meg lehet mártózni akár a tóban is már júliusban.
Foglalni utazási irodánkon keresztül lehet, elérhetőségeink megtalálhatóak a www.solarextours.ro weboldalon. Forduljon hozzánk bizalommal. Kivánunk további kellemes napot!

Tóth Timea
Solarex Tours - Szatmárnémeti



Laci: Tisztelt szakértő. Hogy kaphatom vissza a tavaly forgalomba helyeztett autóm után az illetéket? Mi az eljaras ebben az esetben? Köszönöm.

Márton Áron: Kedves László! Ajánlom, hogy ebben az ügyben egy, hasonló esetekre szakosodott ügyvédet keressen fel.
Üdvözlettel:
Márton Áron

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: