2014-05-17 15:34:21• hírek • Szatmar.ro

A hét kérdései

A Szatmár.ro szakértőihez napi rendszerességgel érkeznek kérdések - utóbbi hét kérdéseiből szemezgettünk.

Peti: Kedves Arnold. Tegnap koccanásos balesetem volt. Sajnos három autó volt az érintett. Mi a teendő ebben az esetben. Ilyenkor is elegendő a biztosítótól kapott űrlap kitöltése?

Szabó Arnold: Kedves érdeklődő, ebben az esetben sajnos a rendőrséghez kell fordulni és ott jegyzőkönyvet állítanak ki s aztán lehet menni a biztosítóhoz


László: Van egy 5 éves kan huskym és egy 2 éves szuka kutyám. Lehet-e őket egy kennelben tartani vagy mind a kettőnek külön kennel kell? Nem a tüzelési időszakra gondolok, hanem egyáltalán nap mint nap lehetnek-e együtt ? Üdv: László

Román József Attila, kutyakiképző lektor, a Dog for Life egyesület és kutyaiskola vezetője: Tisztelt László! Köszönöm kérdését és bizalmát, amivel a minőségi szaktanácsadás és a szatmar.ro vezető hírportál fele fordult!Válaszom egyszerű:igen, Miért ne ,sőt! Egy falkát képviselnek,egy házban vannak és nagyon pozitívan hat, ha a falka nincs szétszakítva, nyilvánvalóan a falkaegyensúly megteremtésere hangsúlyt kell fektetni! Tovabii szép napot és ha vannak bővebb információk, szívesen állok a rendelkezésére!


 

Tünde: Tisztet doktor úr! A kisfiam kézfején 3 csomó volt születése óta, amelyek időről időre megdagadtak, majd visszahúzódtak, de nem tűntek el. Márciusba kivették az egyiket és szövettani vizsgálat kimutatta, hogy limfangioma. A másik kettőt is kiműtik hamarosan, csak sajnos a műtét helyén is visszaképződött. Ön mit javasol, nagyobb korára (most 6 éves) kellene halasztani a műtétet, vagy mihamarabb megoldani. A műtéti beavatkozáson kívül lenne-e erre más megoldás. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel Tünde

Dr. Szatmári Lajos: Kedves Tünde, ha nem zavarja a kéz mozgását és főleg hogy visszanőtt, akkor meg kellene fontolni a további beavatkozást. Ha gondolja, eljöhetnek egy vizsgalatra.


István: Kedves Renáta! Segítségét szeretném kérni, tuja fajta kiválasztásában. Mintegy 17 méter betonkerítés elé szeretnék tujákat ültetni. Eddig két tuja fajta között gondolkodtam: a smaragd és a plicata. Szeretném, ha a tuja eltakarná a kerítést, de nem szeretném, ha túl sok gondozást igényelne. Ön milyen fajtát javasolna?

Portik Renáta: Egyik tuja sem igényel különösebb gondozást. A Smaragd élénkzöld, oszlopos növekedésű, a Plicata dús, terebélyes, zöld színű. Élősövénynek a plicata jó, sűrű sövényt alkot, viszonylag hamar. Ha e mellett dönt, akkor 70 cm-ként ültesse (2 méterre 3 darab, 17 méterre 26 növény jut). A plicata méretei: 100/125; 125/150; 150/175 vagy 175/200 cm. A Smaragd tuja oszlopos növekedése miatt 1 méterre 2 növényt kell számolni a 125/150, 150/175-ös méretből. A kisebb (80/100 cm) méretűből 3-at, illetve  a nagyobbakból (175/200, 200+) kevesebbet, ez a növény alsó ágainak a sűrűségétől is függ. A helyszínen ezt Ön látni fogja. A smaragdtújából oszlopsort is ültethet. Ha sövénynek ülteti, azt nyírnia kell, legkevesebbet évente 2-szer. Mivel örökzöldek, a tápot meghálálják (van speciális, örökzöldeknek kevert, pl. Vitaflora vagy bármi más)


Tünde: Jó napot dr úr! Én csak annyit szeretnek kérdezni, hogy 54 vagy 56 pulzusszám normális? Vérnyomás csökkentőt szedek hartil hct 5mg/25mg és detralexet. Reggelente szoktam mérni a vérnyomásomat, 117/75 kb ilyesmi és a pulzusom meg nem éri el a 60-at.

Dr. Láng László: Kicsit alacsony az 54-56-os  pulzusszám, bár ha panaszt nem okoz illetve nincs más szívbetegsége, akkor önmagában ez nem gond. Sportolóknál például gyakran előfordul hasonlóan alacsony szívfrekvencia . Kardiológiai vizsgálat tisztázhatja, hogy nincs-e szervi elváltozás a jelenség mögött.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: