2014-04-12 10:42:54• hírek • Szatmár.ro

A hét kérdései

A Szatmár.ro szakértőihez napi rendszerességgel érkeznek kérdések - ezekből szemezgettünk.

Bea: Tisztelt Doktor úr! Az lenne a kérdésem, hogy mit adhatok a 4 éves lányomnak autóval való utazás előtt, hányás ellen. Főleg nyáron jellemző a rosszullét. Előre is köszönöm a választ.

Válasz: Csak orvosi javallatra kiadható gyógyszerekről tudok nyilatkozni, bár vannak homeopathias szerek is, de ebben - őszintén megvallom - nincs tapasztalatom..
Pl. Metoclopramid, B6 vitamin, dimenhydrinat ill. trimebutin hatóanyagtartalmú gyógyszereket lehetne kipróbálni. 

Tisztelettel
Dr. Láng László


Péter:
Tisztelt Doktor úr! Már fél évvel ezelőtt kezdődött a problémám. Panaszaim: gyengeség, ritkán erős szédülés, izületi fájdalom, mellkasi szúrás, nyaki merevség, ritkán nehéz, fulladásszerű légzés, hőemelkedés. Okozhatja-e ezeket a tüneteket az autó klimája? (Vásároltam egy használt autót, amely hosszú ideig használaton kívűl volt. Miután hosszabb távon használtam a klimát, utána kezdődtek a panaszaim.) Lehetséges, hogy a ki nem tisztított klimától kaptam valamilyen megbetegedést? Ha igen, mi a teendő? Köszönöm a válaszát.

Válasz: Mindenképpen vizsgálatassa ki magát. A panaszai akár a klímaberendezéstől is származhatnak (például légúti gombás vagy parazitás fertőzés is fennállhat, ezeket eléggé nehéz kimutatni), de  számtalan más ok is meghúzódhat a háttérben. Kezdje a kivizsgálást a háziorvosánál, ő továbbküldi majd szakorvosi és műszeres vizsgálatokra.

Tisztelettel
Dr. Láng László

Andrea: Kedves Réka, hány hónapos korig ajánlott sterilizálni a cumisüvegeket? A gyermek ivovizét hány hónapos koraig kell felforralni? Utolso kérdés: fürdetésnél a vizet mennyi idős koráig kell felforralni? A válaszát előre is köszönöm. Szep napot, Andrea

Válasz: Kedves Andrea. A fürdővizet nem kell felforralni, egy újszülött babának sem. Az ivóvizet esetleg egy éves korig. A cumisüvegeket időnként érdemes sterilizálni mindvégig, amíg használatban vannak.

üdv,
Réka


Betti:
Kedves Zsuzsa! Elmentem a háziorvosomhoz aki beutalt a Neurológiára és ott megállapították, hogy pánikbeteg vagyok. Kaptam rá gyógyszert, Citagen-t. Az lenne a kérdésem, hogy pszihológushoz kellene-e járnom vagy nem. Egy hónapja szedem a gyógyszert, jobban érzem magam, de mégis félek még tömegbe menni. Van esetleg valami más gyógymód, hogy minél hamarabb elmúljon ez? Üdv: Betti.

Válasz: Szerintem a pánikbetegségnek a leghatékonyabb kezelése a gyógyszeres és pszihotérápiás kezelés kombinálása.Hiszen a gyógyszer enyhíti a tüneteket, de nem szünteti meg az okokat. Én javasolnám, hogy forduljon pszihológushoz is.

Borsi Zsuzsa


Ditta:
Kedves Szabina, segítségedet kérném. Esküvőre vagyok hivatalos, van egy szép nyári ruhám, melynek anyaga egy picit fényes, több elmosódott szürke virágminta, némi fukszia színű virág, a ruha felső része egy színű tört fehér milyen táskát és cipőt gondolsz hozzá, valamint kiegészítőt mit ajánlasz. Várom válaszodat, köszönettel: Ditta
Minden jót Neked!

Válasz: Kedves Ditta,
A ruhád színeiből választanék, a szürke és a fukszia közül. A szürkéből a világosabb arnyalatot és lakk hatásút, hogy fényes legyen mint a ruhad. Ez egy logikus lépés volna: szürke cipő, táska, mehetne ezüst ékszerekkel, vagy esetleg a cipőn és a táskán is itt-ott megjelenne egy ezüst részlet. Viszont a fukszia merészebb választás volna, színesebbé tenné kinézeted. Cipő, táska és ékszer terén lehet fukszia mind, de kb. egy árnyalatban legyenek, ezeken is imitt-amott megjelenhet ezüst dísz, hisz jól kiegészítik egymást. De ha túl soknak látod csak szürkével vagy csak fuksziával, tetszés szerint keverheted is őket, szerintem találnál cipőt is, táskát is fukszia/szürke keverékkel, ékszer lehet ezüst vagy valami bizsu fuksziával, vagy ha a hajbavalókat szereted, lehet egy fukszia színu rózsa.
Remélem segíthettem, szép napot!

Balog Szabina

A Szatmár.ro szakértőinak a listája ezen a linken érhető el.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: