2009-09-03 10:44:50• hírek • Garzó Ferenc/MTI

A herceg visszalépett a jelöltségtől

Mégsem száll ringbe a román államfői posztért Radu Duda, azaz Radu herceg, aki korábban jelöltette magát a november végén esedékes elnökválasztásra.

Radu de Hohenzollern-Veringen herceg, Mihály exkirály veje, Margit (Margareta) hercegnő férje április első felében jelentette be, hogy indulni kíván a Cotroceni-palota meghódításáért, de most visszalépett.

A herceg eredeti neve Radu Duda, 1960-ban született egy jászvásári (Iasi) orvoscsalád gyermekeként, 1984-ben elvégezte a színművészeti és filmművészeti egyetemet, 1996-ban feleségül vette Margit hercegnőt. A későbbiekben katonai pályára lépett, három évvel ezelőtt a hadtudományok doktora lett. A román hadsereg ezredese, ezen kívül Mihály tanácsadója. A volt uralkodó támogatta veje politikai ambícióit.

Szerdán kiadott nyilatkozatában a herceg lesújtó véleményt nyilvánított az egész román politikáról. "Visszalépésem után a kampány megszűnik választási küzdelem lenni, klánháborúvá válik" - mondta. Sajnálkozással, de "a jövőben reménykedve" állapította meg: szerinte egy hivatásos politikus államfőként mindig a román állam intézménye ellen fog dolgozni, úgy, ahogy azt az illető pártja és a gazdasági csoportok érdekei megkövetelik. A hatalom emberei Romániában személyes vagyonukként kezelik  a közintézményeket  - mondta Radu, nem kímélve Traian Basescu jelenlegi államfőt sem, aki - mint fogalmazott -  elkezdte a román állam magánosítását, s utódja is ezt fogja tenni.

Radu úgy vélte, hogy az emberek tizenkét százaléka szavazott volna rá, szerinte a Basescut jelenleg támogató 35 százalék részben megtévesztett ember.

A hercegnek a megfigyelők nem adtak sok esélyt, már csak azért sem, mert a második mandátumáért harcba szálló Basescu egyelőre valóban fölényesen vezeti a népszerűségi listát. Igazi riválisának a szociáldemokrata Mircea Geoanát tartják, de indul a liberális párti elnök, Crin Antonescu is. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Kelemen Hunort jelöli.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: