2019-04-24 11:00:17• hírek • Közlemény

A helyi közösségek gyarapodását szolgáló uniós támogatások megőrzéséről beszéltek

Közösségi befektetések, oktatásfejlesztés, infrastrukturális beruházások és modernizálás: olyan megvalósítások, melyek pályázati támogatások nélkül nehezen valósulhattak volna meg.

"A csatlakozás óta az önkormányzatok 5,3 milliárd eurót hívtak le közösségi befektetésekre, iskolaépítésre, út-, víz, és csatornahálózatok építésére és felújítására. Jó eredmény, de még többet fejleszthettünk volna, ha az el nem költött uniós pénzeket Bukarest átcsoportosítja a helyi közösségek javára" – mondta el Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke kedden, Nagyváradon, a szervezet éves küldöttgyűlésén.    

 

A Szövetség szenátusi frakcióvezetője hangsúlyozta: 2007 és 2013 között Románia nem költött el minden, a rendelkezésére álló EU-s finanszírozást, így 2 milliárd euró Uniós támogatást veszített. Ha ezeket az alapokat Bukarest átcsoportosítaná a Regionális Operatív Program javára, érvelt Cseke Attila, akkor minden megye 50 millió euróval lenne ma gazdagabb.   

 

Cseke Attila felhívta a figyelmet: egyesek a bíróságon szüntetnék meg a marosvásárhelyi római-katolikus líceumot, és bíróságon támadják meg a korondi polgármestert is, a magyarul kiírt feliratért. „80.000 euróra büntették a korondi magyar közösséget, ezért van szükség európai szintű kisebbségvédelmi törvényre. A magyarellenességre csak egy gyógyszer van: egy erős kárpát-medencei magyar képviselet” – mondta.

 

„Románia számára, az erdélyi magyar közösség számára nincs alternatívája az Európai Uniónak, de az EU-nak változnia kell. Nekünk pedig ott kell lennünk, hogy a változás irányát érintő döntésekbe beleszólhassunk. Május 26-án arról döntünk, lesz-e erőnk Brüsszelben megvédeni jogainkat, arról döntünk meg akarjuk-e őrizni az uniós támogatást, vagy mások akaratát hagyjuk érvényesülni, akik csökkenteni akarják a fejlesztésre szánt pénzeket” – összegzett Cseke Attila.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: