2012-10-29 16:40:52• hírek • MTI

A helyes kormányzati politika a korrupció ellenszere

A romániai korrupciót csak a helyes kormányzati politika szoríthatja vissza, a vasúti ellenőrök, a vámosok és a rendőrök letartóztatása nem szünteti meg a jelenséget - írta hétfőn a Romania libera című napilapban Alina Mungiu-Pippidi politológus.

A neves szakember - aki rendszeresen publikál a román jobboldali lapban - utalt arra, hogy az elmúlt években a román hatóságok nyílt háborút hirdettek a korrupció ellen, aminek legfőbb eredménye az, hogy az elmúlt években számottevően megnőtt a korrupción tetten ért és emiatt letartóztatott hivatalnokok száma. Úgy véli, hogy tavaly a vámosok és határrendőrök tömeges letartóztatása, a múlt héten pedig több tucatnyi vasúti jegyellenőr őrizetbe vétele önmagában nem szorítja vissza a korrupciót, amely a szerző szerint a hatóságok kezére került embereknek a rendszerből való kihullása után is létezni fog.

Mungiu-Pippidi szerint a korrupció visszaszorítása céljából létrehozott intézmények - mint például a korrupcióellenes ügyészség vagy a vagyonvizsgáló ügynökség - csak a "nagykorrupció" leleplezésében érhetnek el valós eredményeket, a rendszerszerűen működő "kiskorrupcióval" szemben viszont - mint ami a román egészségügyben és hivatalokban kialakult - képtelenek hatékonyan fellépni. Úgy véli, az ügyészek megtorló intézkedésekkel próbálják felszámolni a vámhivatalokban vagy az állami vasútvállalatnál a nem hatékony szerkezeti működésből fakadó korrupciót, amit igazából csak a politikusok tudnának orvosolni megfelelő intézkedésekkel.

A korrupciót visszaszorító sikeres példaként Észtországot, de főleg Grúziát említi. Ez utóbbi látványos eredményeket ért el - írja - azáltal, hogy sokkterápiát alkalmazott. Drasztikusan csökkentette a bürokráciát, az ellenőrzésre hivatott hivatalnokok, rendőrök számát, így a megmaradtak bérei is nőttek, ami szintén hozzájárul a korrupció visszaszorításához - olvasható a Romania Liberában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: