2015-06-05 08:39:06• hírek • Szatmár.ro

A helikopter-szülőktől a bumeráng-gyerekekig

A népszerű pszichológus, Dr. Kádár Annamária tartott rendkívül könnyed, hasznos előadást a gyereknevelésről.

A Szatmárnémeti RMDSZ nőszervezete egy rendkívül izgalmas előadással lepte meg a szülőket: Dr. Kádár Annamária pszichológust, egyetemi oktatót és a Mesepszichológia könyvek szerzőjét hívták meg csütörtök délutánra, hogy segítsen a rendkívüli nevelési helyzetek kezelésében.

A Szakszervezetek Művelődési Házának kisterme zsúfolásig telt szülőkkel és pedagógusokkal, sokan azt is vállalták, hogy a lépcsőn ülve hallgatják meg a neves szakember tanácsait. A közönséget Poszet Kinga, a nőszervezet elnöke köszöntötte, majd következett a várva-várt előadás.

Dr. Kádár Annamária előadásában beszélt a felnőttekben élő gyermekről, a valóban kényes nevelési helyzetekről és a helyzetfüggő nevelésről. A komolynak tűnő témákról viszont könnyed, sok esetben humoros előadásban beszélt, így a nagyon hasznos tanácsok szórakoztatva jutottak el a szülőkhöz.

Felhívta a figyelmet: mindannyiunkban él a spontán, kreatív, öntörvényű belső gyermek, amiről sok esetben megfeledkezünk. Néha pedig szabadjára kell engednünk magunkban ezt a gyermeket, mert a legtöbb esetben az ő segítségével tudunk a kényes nevelési helyzetekben megfelelően reagálni. Az ilyen helyzetekről beszélve kiderült: teljesen természetes, ha a gyermek dacol, önzőnek tűnik, vagy éppen féltékeny - ezeket az érzelmeket az ő helyzetébe beleélve érthetjük meg igazán. Annak pedig örülni kell, amikor a gyermek életében először nemet mond, mert akkor születik meg a saját énje.

A pszichológus megismertette a hallgatóságot a Karcsika-szindrómával, amely talán az egyik legrosszabb példa a nevelésre: ebben a megtörtént esetben a szülő felnőtt korában is felügyelte a már 60-as éveiben járó gyermekét, gyakorlatilag megakadályozva, hogy az önálló legyen és kilépjen a való életbe. Ilyenek a címben szereplő helikopter-szülők, akik folyamatosan figyelik a gyermekük minden ténykedését, és az ilyen szülők gyermekeiből lesznek a bumeráng-gyerekek, akik nem képesek az önállóságra és mindig visszatérnek a szüleikhez.

Dr. Kádár Annamária tartott előadást Szatmárnémetiben

Dr. Kádár Annamária tartott előadást Szatmárnémetiben

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: