2020-05-21 08:42:58• hírek • Bede Emőke

A hegyimentők üzenik: járt utat a járatlanért el ne hagyj

Május 15-ei hatállyal készenléti állapot váltotta fel Romániában a szükségállapotot, melynek köszönhetően ismét megnyílt az út azok előtt, akik szabadtéri kikapcsolódás gyanánt bevetnék magukat a természetbe. Annak érdekében, hogy a túrázók biztonságban kirándulhassanak, a Szatmár Megyei Hegyimentő Közszolgálat több jó tanácsot is megfogalmaztak számukra.

Mivel Szatmár megye hegyvidéki területein akár medvékkel is összefuthat az ember, ezért nagyon fontos, hogy csak az előre kijelölt turistaútvonalakon kalandozzunk. Haladás közben, főleg a bozótos helyeken hangos szóval ajánlott beszélgetni, hogy érzékeltessük jelenlétünket. Kempingezni a nyílt, kifejezetten az erre a célra kialakított területeken tanácsos. Az élelmiszereket zárt helyen tároljuk, főleg éjszaka. Lehetőség szerint tegyük az elemózsiát a kocsi csomagtartójába, de semmi esetre se hagyjuk a sátrunkban.



A két hónapos szükségállapot alatt drasztikusan megcsappant a kirándulók száma, ezért eddig e területeken szokatlan csend honolt, melynek okán a medvék is bátrabban jöttek-mentek, megközelítették a lakott területeket is. A fényképen szereplő medvét és két bocsát például Lunaforrás közelében fényképezték, de más helyekről is jelezték már a medvék jelenlétét.


Az avasfelsőfalui erdészek és vadászok tudósítása alapján a zónában barangoló medvék nem agresszívak, kerülik az embereket. Ennek ellenére a gombászókat fokozott figyelemre intik, ugyanis ők a leginkább hajlamosak elkalandozni a kijelölt útvonalaktól, így megnő annak az esélye, hogy az egyik bokor tövében egy medvével találják szembe magukat. „Ne feledjük, mi csak vendégek vagyunk az ő életterükön, ezért annak érdekében, hogy egy kellemes kirándulásnak örvendhessünk a nap végén, tisztelnünk kell a természetet és annak íratlan törvényeit” – figyelmeztetnek a hegyimentők.




Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: