2007-06-22 19:06:16• hírek • Tamás Jakab

A háziorvos tanácsa

 A lúdtalp általában kisgyermekkorban alakul ki.

A háziorvos rovat eheti cikkében a lúdtalppal foglalkozunk Dr. Makkai Előd családi orvos segítségével.

 A talpunkat megfigyelve mindenki észreveheti, hogy két nagy boltozat található rajta. Az egyik a sarok irányából a nagylábujj felé halad, a másik lábujjak eredésénél húzódik kereszt irányban. Amennyiben ezek megsüllyednek, akkor beszélhetünk lúdtalpról.

- A lúdtalp először kisgyermekkorban alakulhat ki, közvetlenül azt követően, amikor a gyermek már elkezdett járni. Ilyenkor még a csontok még fejletlenek és gyengék, ennek köszönhetően pedig a túlzott megterhelés miatt deformálódhatnak, állapította meg Dr. Makkai Előd.

 Egy jó tanács minden szülőnek: ne avatkozzon bele abba, hogy a gyermek mennyit futkározik. Hadd fussa ki magát, mert csak ő érzi a túlzott terhelést. Lábbelinek lehetőleg ne válasszunk szandált, vagy puha talpú cipőket, mert ezek hátrányosan hatnak a lúdtalp kialakulására. A következő időpont, amikor nagyobb eséllyel alakul ki a betegség 7-10 éves kor közé tehető. Ilyenkor a gyors növekedés miatt a csontok gyengébbek, mivel csak a hosszúságuk nő rohamosan, a szilárdságuk nem. Ugyanez a helyzet áll fent a 16 és 20 év közötti korosztály esetében is.

- A betegség jellegzetes tünete, hogy gyorsan elfáradnak lábaink, a talpban fájdalmat érzünk, ami idővel lassan átterjedhet a bokára, térdre és így tovább, magyarázta a doktor úr.

Az egyik lehetséges gyógymód a betét. A betéteket lehetőleg a beteg talpa után kell kialakítani, ezzel optimalizálva a gyógyhatását. A cipőben elhelyezett betét domborulata alátámasztja a talpat a kellő helyen, így lényegesen tehermentesíti a szalagokat. Hosszú távon való használata esetén a lúdtalp akár meg is szűnhet. Egy másik módszer lábtorna, amelynek segítségével mindenki elsajátíthatja a talp helyes megterhelésének módszerét.   

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: