2018-07-01 06:25:40• hírek • MTI

A házigazda borítaná a papírformát

Egyértelműen a spanyol válogatott az esélyese a házigazdák elleni vasárnapi nyolcaddöntőnek az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon, melyen talán éppen az lehet a szbornaja legnagyobb előnye, hogy lényegesen kisebb lesz rajta a nyomás, mint riválisán.


A torna előtt a spanyol és az orosz csapat megítélése fényévekre volt egymástól. A 2010-ben világbajnok együttest a vb legnagyobb esélyesei között tartották számon, míg az elmúlt hónapokban rendkívül gyenge játékot produkáló oroszokról még saját szurkolóik is lemondóan beszéltek, a világranglistán pedig az egész mezőny legalacsonyabban rangsorolt nemzeti csapata volt.
    

Az elmúlt hetekben viszont fordult a kocka. A Sztanyiszlav Csercseszov irányította hazaiak ugyanis imponáló győzelmeket arattak első két meccsükön, s továbbjutottak csoportjukból. Ezt követően ugyan Uruguaytól simán kikaptak, de a nyolcaddöntőbe kerüléssel már megfeleltek a hazai elvárásoknak, sőt, talán túl is szárnyalták azokat.
    

Ezt hangsúlyozta a csapatot a héten meglátogató korábbi sikerkapitány, Guus Hiddink is, akivel 2008-ben Eb-elődöntőig jutott Oroszország. "Remekül játszottatok eddig, őszintén szólva váratlanul jól" - mondta némileg viccelődve a holland szakember. 
    

A spanyoloknál két nappal a rajt előtt komoly felfordulást okozott a Real Madridhoz szerződő, s ezért menesztett Julen Lopetegui szövetségi kapitány távozása. Fernando Hierro vezetésével aztán közel sem sikerült fényesre a csoportkör. A portugálok elleni 3-3-as döntetlen után ugyanis Irán ellen szenvedve nyert, majd Marokkóval szemben kínlódva szerzett egy pontot a csapat. A spanyol sajtó nem is kímélte az együttest a felejthető produkciókat követően, amit a játékosok zokon is vettek.
    

"A szükségesnél jóval több bírálatot kaptunk. A saját országunkban kérdőjelezik meg az erőnket, ami nem tesz jót. Ugyanakkor próbálunk felülemelkedni ezeken, s összetartani" - mondta a jobbhátvéd Dani Carvajal, aki a szokatlanul sok (5) kapott gólra is reagált. "A gólokat nem az ellenfelek remek támadásai, hanem a saját hibáink eredményezték. Két éve nem kaptunk ki, s megnyertük a csoportunkat is, ezt azért nem sok csapat mondhatja el magáról."
    

A két gárda tétmeccset legutóbb éppen a 2008-es Eb-n vívott egymással, akkor kettőt is. A kontinensviadalon a csoportban 4-1-es, majd az elődöntőben 3-0-ás spanyol siker született. Barátságos mérkőzésen tavaly novemberben 3-3-ra végeztek a felek Szentpéterváron.
    

 

A Szovjetunió felbomlása óta játszott hat mérkőzésen a spanyolok négy győzelem mellett két döntetlent vívtak, s nem kaptak ki vasárnapi riválisuktól, mely 1986 óta először jutott be vb egyenes kieséses szakaszába.

 

 

A nap másik nyolcaddöntőjén minden eddiginél nehezebb mérkőzés vár a dán labdarúgó-válogatottra, mivel a lendületben lévő, százszázalékos horvát csapattal csap össze.

 

A dánok eddig nem túl meggyőző teljesítményéről sokat elárul, hogy három csoportmérkőzésükön összesen két gólt szereztek. Ugyanakkor tény, hogy Age Hareide szövetségi kapitány együttese veretlen még a vb-n, s ha negyedszerre sem kapnak ki, nemzeti csúcsot döntenek. A barátságos mérkőzéseket is beleértve a válogatott immár 18 mérkőzés óta nem kapott ki, ami ugyancsak dán rekord.
    

A norvég szakvezető eltökélt abban, hogy tanítványaival gátat vetnek a menetelő horvátoknak Nyizsnyij Novgorodban: "Támadófutballt akarunk játszani, mert bár ellenfelünk kiválóan kontrázik, annyira mégsem jó az ellentámadásoknál, mint Franciaország. Le tudjuk őket győzni" - szögezte le Hareide, hozzátéve: örülnek, hogy nem Argentínát kapták ellenfélül.
    

Horvát kollégája, Zlatko Dalic ugyanakkor már a távolabbi célokról beszélt: "A csoportkörrel nem laktunk jól, mindenki többet akar, és nagy dolgokat akarunk véghezvinni. A dánok stílusát Izlandéhoz tudnám hasonlítani, de ők jobbak" - ismerte el a kapitány.
    

A horvátoknak elsősorban a 16-oson belül kell vigyázniuk a dánokkal, akik történetük eddigi 29 világbajnoki góljuk mindegyikét a büntetőterületen belülről szerezték. A skandinávok ötödik világbajnokságukon negyedszer jutottak tovább a csoportkörből, de a negyeddöntőbe csak egyszer, 1998-ban tudták beverekedni magukat.
    

A vb egyik titkos favoritjaként emlegetett horvátok először jutottak tovább a csoportkörből 1998-as vb-bemutatkozásuk óta, amikor a bronzéremig meneteltek. Ezúttal a maximális kilenc pontot szerezték meg három meccsükön, erre rajtuk kívül csak Belgium és Uruguay volt képes Oroszországban. Ennél is imponálóbb, hogy eddig csak egy gólt kaptak, azt is 11-esből az izlandiaktól.
    

Az adriaiak eltökéltségéről mindent elárul Dejan Lovren nyilatkozata: "Az 1998-as csapat rekordokat döntött, de én túl akarom ezeket szárnyalni. Azt akarom, hogy az emberek az én nevemre emlékezzenek, ne az övéikre" - közölte a Liverpool hátvédje.
    

A két gárda eddig ötször találkozott egymással, mindketten kétszer nyertek, egyszer pedig döntetlenre végeztek. A dánok legutóbb 1999-ben verték meg riválisukat, akkor Kasper Schmeichel édesapja, Peter állt a válogatott kapujában. Az ötödik mérkőzés horvát sikert hozott 2004-ben. Nagy tornán csak egyszer csaptak össze: az 1996-os Eb-n 3-0-ra győztek a horvátok.
    

A csata győztese a spanyolokkal vagy a házigazda oroszokkal találkozik a negyeddöntőben jövő szombaton Szocsiban.


Nyolcaddöntők:
Oroszország – Spanyolország 17.00 TVR1, m4
Horvátország – Dánia 21.00 TVR1, m4

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: