2020-04-14 16:25:37• hírek • MTI

A hatóságok abban bíznak, hogy az egészségügyi rendszer elbírja a járvány tetőzését

A román hatóságok bíznak abban, hogy az egészségügyi rendszer elbírja az új koronavírus-járvány tetőzését. Erről Horatiu Moldovan egészségügyi államtitkár nyilatkozott kedden a Digi24 hírtelevíziónak.

Az államtitkár elmondta: jelenleg több mint 3000 koronavírus-fertőzött van beutalva a romániai kórházakba, közülük kevéssel több mint 200-at kezelnek intenzív osztályon, és 34 szorul lélegeztetőgépre. Hozzátette: az adatok azt jelzik, hogy egyelőre az intenzív osztályokon koronavírus-fertőzöttek számára fenntartott 400 ágynak csak mintegy fele van elfoglalva. Az államtitkár szerint a romániai egészségügyi rendszer elbírja a járvány miatti terhelést, ha nem kétszereződik meg a kórházba utalt fertőzöttek száma. A stratégiai kommunikációs törzs kedden kora-délután nyilvánosságra hozott jelentése szerint 10-zel emelkedett a súlyos betegek száma, és jelenleg 241 személyt kezelnek Covid-19-cel a kórházak intenzív osztályán.


A legfrissebb hivatalos adatok arról árulkodnak, hogy Romániában az elmúlt 24 órában sem gyorsult a betegség terjedése. Az országban eddig 6879 koronavírus-fertőzést észleltek, 246-tal többet, mint egy nappal korábban. Ez az utóbbi nyolc nap legalacsonyabb napi értéke. A járvány terjedésének a visszafogott ütemét azonban ahhoz is viszonyítani kell, hogy az elmúlt 24 órában csak 2893 vírustesztet végeztek, mintegy kétezerrel kevesebbet, mint egy nappal korábban. Horatiu Moldovan államtitkár elmondta, jelenleg nem a készülékek és a tesztek, hanem a szakképzett személyzet hiánya korlátozza a tesztelési kapacitást. Hozzátette azonban, hogy reményei szerint egy-két héten belül már napi 7000 teszt kielemzésére is képes lesz a romániai rendszer.


Kedden egy marosvásárhelyi és kolozsvári mérnökökből álló csoport bejelentette, hogy elkészítette egy lélegeztetőgép prototípusát, amelyik megkapta az illetékes katonai ügynökség jóváhagyását, és szerdán vagy csütörtökön elkezdődhet a gép embereken történő tesztelése. A csoport képviselője az Agerpres hírügynökségnek elmondta: ha a lélegeztetőgép az emberi tesztelésen is jól vizsgázik, napi 15 tudnak gyártani belőle Marosvásárhelyen.


A keddi hivatalos adatok szerint a regisztrált fertőzöttek mintegy 5 százaléka, 332 személy halt bele a fertőzésbe, számuk az elmúlt napon 14-gyel emelkedett. A fertőzöttek mintegy 15 százalékát, 1051 személyt nyilvánították gyógyultnak. Az elmúlt napon 137-en hagyhatták el a kórházat, és ez volt a legnagyobb napi gyógyultszám a járvány kezdete óta.


A stratégiai kommunikációs törzs jelentése szerint tovább apadt az elkülönítettek száma. Jelenleg kevesebb mint 24 ezren vannak intézményes karanténban, és alig több mint 67 ezren lakhelyi elkülönítésben. Külföldön 709 román állampolgárnál állapították meg a fertőzést, közülük 52-en haltak bele a kórba.


A román hatóságok úgy számolják, hogy az elkövetkező hetekben tetőződhet az országban a járvány terjedése. Nelu Tataru egészségügy-miniszter azt valószínűsítette, hogy leghamarabb egy hónap múlva lehet enyhíteni a bevezetett korlátozásokon.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: