2020-07-27 09:17:11• hírek • Bede Emőke

A határrendészet történelemkönyvébe is bekerült az óvári eset

Összesítette a 2020-as esztendő első félévének eseményeit és eredményeit a Román Határrendészet. Kiderült, a koronavírus-járvány terjedése sem szabott korlátokat az illegális migrációnak, mi több, az Óvári közelében feltartóztatott csapat az első hat hónap egyik legnagyobb fogásának számított.

A hatóság honlapján közzétett összegzés szerint az első félévben több mint 15 millió személy lépte át Románia határait: 7,2 millióan érkeztek az országba, 7,9 millióan pedig elhagyták azt. Az utazók túlnyomó többsége, 12,5 millió fő uniós állampolgárként jött-ment, 2,5 millióan pedig az EU határain kívüli országok lakói voltak. Nem meglepő módon a legnagyobb személyforgalmat a román–magyar határon bonyolították le, itt mintegy 6,15 millió személy kelt át, a legkevesebb utast pedig a kikötőkben regisztrálták. Mindezeket összevetve a tavalyi év ugyanezen időszakával, a határrendészet adatai 50 százalékos forgalomcsökkenést jegyeztek, melyben értelemszerűen a koronavírusnak volt kulcsfontosságú szerepe. A forgalom már márciusban csökkenésnek indult, majd abszolút mélypontját áprilisban érte el – derül ki a hatóság tájékoztatásából.


Jogellenes cselekményekből nem volt hiány

Az idei év első felében a határrendészetk 7739 jogellenes cselekményről – 3547 bűncselekményről és 4192 szabálysértésről – rántották le a leplet. A legtöbb bűncselekményt az illegális migráció terén tapasztalták, melyet az orvvadászat, a hamisítás, valamint a csempészet követ. Az első félév során a legtöbb illegális cselekményre a Moldovával közös határszakaszon bukkantak, viszont szignifikánsan emelkedett az ilyen jellegű esetek száma két másik határszakaszon is: a Magyarországgal közös szakaszon 34,7 százalékos, a román–szerb szakaszon pedig 19,14 százalékos emelkedést könyveltek el.


Ami a kiszabott pénzbírságot számát illeti, összesen 4192 főt szakcionáltak ily módon, a büntetések összértéke pedig eléri a 2 420 000 lejt. A legtöbb bírságot a román-moldáv határszakaszon kellett kiosztani.


Illegális migráció az első félévben

2020 első hat hónapjában összesen 2912 olyan külföldi állampolgárt tartóztattak fel, akik illegálisan szerették volna átlépni az országhatárt. A tavalyi év ugyanezen időszakához képest ez 144 százalékos növekedést jelent, hiszen 2019 első félévében „mindösszesen” 1194 hasonló szándékú személyre bukkantak a határrendészek. A határsértők 87 százaléka a zöldhatáron próbálkozott – teszi hozzá a hatóság. Kiderült továbbá az is, hogy az illegális bevándorlók többsége csoportokba szerveződve próbált átjutni a határ másik oldalára. Ilyen csapatokból 480-at sikerült kézre keríteni, az elfogott embercsempészek száma pedig már 114-nél jár.


Ezzel kapcsolatban a határrendészet kiemeli, hogy az első félév egyik legkiemelkedőbb „fogása” annak a 21 migránsnak a június 27-i feltartóztatása volt, akik Óvári közelében próbáltak meg átszökni Magyarország területére. Az Egyiptomból, Szíriából és Palesztínából érkező csapat tagjaként tizenkilenc férfi, egy nő és egy kiskorú szeretett volna Nyugat-Európába jutni.


Cigarettacsempészet: több mint 1 millió csomag cigarettát fogtak meg eddig 


Az egyik leggyakoribb bűncselekmény, mellyel a határrendészet találkozik, a cigarettacsempészet. Az első hat hónapban a hatóság emberei több mint 1 millió csomag cigarettát koboztak el, melyeknek összértéke meghaladja a 13,1 millió lejt. Ezen felül elkobzásra került még 50 kilogrammnyi ömlesztett dohány, valamint 25 kiló vízipipa-dohány is. Felszámolásra e hat hónap alatt 5 bűnszervezet került, melyekben 28 romániai, moldáv, ukrán, bolgár, magyar, török és szerb személy volt érintett.


További számok az első félévből:

  • Hamisított termékek: az első hat hónapban a határrendészet 24 341 ruházati cikket, 24 820 lábbelit, 7 598 kozmetikumot és parfümöt, 1 900 elektronikus vagy elektromos készüléket, 1427 bőrárut, valamint 9 880 játékot foglaltak le amiatt, mert azok népszerű márkák hamisítványai voltak.
  • Lopott autók: az elemzett időszakban a határrendészek 75 olyan gépjárművet foglaltak le, melyeket az unió valamelyik tagállamában lopottként jelentettek be. Volt ezek között 61 személyautó, 6 kisbusz, 4 kamion, 3 utánfutó és 1 motorkerékpár is.
  • Drogok és tiltott szerek: az elemzett időszakban a határrendészet 52 kilogramm heroint, közel 1267 gramm kannabiszt, 630 gramm hasist, 228 gramm marihuánát, illetve egyéb pszichotróp anyagokat koboztak el.
  • Orvhalászat: az év első hat hónapjában 669 orvhalászattal kapcsolatos bűncselekményre derítettek fényt, 775 helyszíni bírságot osztottak ki, melyeknek összértéke meghaladja a 277 000 lejt. Lefoglaltak továbbá 40 csónakot, 17 motorcsónakot, 14 800 méternyi monofil hálót, 7265 méter nejlon halászhálót, 7450 kilogramm halat, 50 kg tokfélét és 61,6 kiló ikrát.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: