2015-06-18 17:48:42• hírek • Szatmár.ro

A határon átnyúló együttműködések erősíthetik a magyar kkv-kat

Számtalan pályázati lehetőség nyílik a 2014-2020-as finanszírozási időszakban a kis- és közepes vállalkozások számára, ezek közül azonban a határon átnyúló, úgynevezett HU-RO partnerségek nemcsak összefogást eredményeznek, hanem az erdélyi, partiumi magyar vállalkozók megerősödését is jelenthetik - hangzott el csütörtökön Szatmárnémetiben, a Fedezzük fel - új kezdet az EU-s finanszírozásban elnevezésű konferencia ötödik állomásán.

A népes hallgatóság, illetve a meghívott szakelőadók arra keresték közösen a választ, hogyan lehet minél több uniós forrást megnyerni az elkövetkező hat évben, milyen előnyökkel járnak, de milyen buktatói is lehetnek a pályázatoknak.

„A partiumi kkv-k számára kiemelten fontos ez a konferencia, sok közülük ugyanis két pilléren áll: félig itthon, félig Magyarországon. Mindenképpen hasznukra válik, ha értesülnek róla, milyen brüsszeli pénzügyi alapok segíthetik fejlődésüket - mutatott rá megnyitóbeszédében Vincze Loránt ötletgazda, az RMDSZ külügyi titkára. - Sok akadályt görgítenek a pályázók útjába a hatóságok is, de a mi dolgunk reális képet festeni a lehetőségekről, hogy mi a tét, melyek a lehetőségek."

Pataki Csaba szenátor, a Szatmár Megyei RMDSZ elnöke különleges vidéknek nevezte Szatmárt, ahol a vállalkozónak figyelembe kell vennie, hogy a közelben van EU-s határ és nem EU-s határ. Véleménye szerint nincs köztes állapot: aki nagyon bátor, felkészült, jó idegrendszerrel és költségkövetéssel rendelkezik, annak minden esélye megvan sikeresen pályázni. A szenátor ugyanakkor úgy véli, Románia Schengen-övezethez történő csatlakozása jelentős löketet nyújtana a vállalkozások számára, és a román-magyar határ mindkét oldala fellendülne gazdasági szempontból.



Nagykároly RMDSZ-es polgármestere, Kovács Jenő az uniós pályázatok kapcsán azt nehezményezte, hogy a kormányzati megrendelések esetében szinte mindig a nagy cégek kerülnek helyzeti előnybe, a kkv-k pedig csupán egy kis szeletet tudhatnak maguknak.

A HU-RO partnerségek kapcsán egyébként a meghívott szakelőadók elmondták, a román-magyar határon átnyúló 2014-2020-as együttműködési program már jóváhagyásért került benyújtásra az Európai Bizottsághoz. Elfogadása 2015 őszére várható, és ugyanekkor jelennek meg az első pályázati kiírások is. Márkus Ferenc, a Széchenyi Program Iroda Nemzetközi és EEP igazgatója kifejtette, a program pénzügyi kerete 18 millió euró az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, amelyet majd a két ország társfinanszírozása egészít ki.

A program többek között környezetvédelem, közlekedési infrastruktúra fejlesztése, fenntartható határmenti közlekedés bővítése, foglalkoztatás növelése, egészségügyi és szociális infrastruktúra, szolgáltatások fejlesztése, intézmények és közösségek közötti együttműködés, illetve katasztrófavédelem és környezeti kockázatok kezelése terén nyújt majd támogatást.



Szávics Petra pályázati szakértő, volt európai ügyi államtitkár a kkv-k számára az elkövetkező finanszírozási ciklusban elérhető pályázati kiírásokat ismertette, a meghívott vállalkozók közül pedig többen sikeres pályázataikat ismertették részletesen.

A Fedezzük fel! konferenciasorozat márciusban kezdődött Kolozsváron, Marosvásárhely és Szatmárnémeti után az év hátralevő részében pedig Erdély több nagyvárosát - Csíkszeredát, Székelyudvarhelyt és Sepsiszentgyörgyöt - keresi fel. A karaván következő állomása Nagyvárad, ahol június 19-én, pénteken szintén a kis- és középvállalkozások számára lesznek érdekes előadások.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: