2013-05-30 17:24:27• hírek • Kocsis Zoltán

A határ menti megyék prioritásairól tárgyalt a magyar főkonzul Szatmárnémetiben

Dorel Coica elmondása szerint 2014-2020 összesen 224 millió eurós támogatást hívhat le a nyolc határ menti megye az Európai Uniótól.

A határ menti megyék prioritásairól tárgyalt csütörtökön Magdó János, Magyarország kolozsvári főkonzulja, segítőivel, Vizi Gabriella és Szűcs Zoltán konzulokkal Szatmárnémetiben. A Cristian Sasu alprefektussal, Adrian Stef megyei tanácselnökkel és Dorel Coica polgármesterrel való találkozás után a szatmári kötődésű politikus úgy nyilatkozott, komplex tárgyalást folytattak.

A megbeszélésen Stef kiemelte, az elmúlt években nagyon sokat tanultak magyarországi partnereiktől, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyével rengeteg közös projektet bonyolítottak le és máris konkrét képük van arról, melyeket szeretnék a következőkben megpályázni és megvalósítani. Elmondta ugyanakkor, hogy a másik három, Magyarországgal határos megye elnökeivel - Bihar, Arad, Temes -, valamint a megyeszékhelyek - Nagyvárad, Arad, Temesvár - polgármestereivel folytatott tárgyalások során megegyeztek abban a négy pontban, amelyeket az érintett önkormányzatok az Európai Unió 2014-2020-as költségvetési időszakában prioritásnak tekintenek. Ezek az infrastruktúra fejlesztése, a szociális helyzet és szolgáltatások javítása, a zöld energia és a hőszigetelés valamint a vidékfejlesztés. A négy romániai megye képviselői már tárgyaltak a Magyarország uniós stratégiáját kidolgozó céggel, ám a négy terület kevésbé szerepel a tíz magyar prioritás között. Arra kérte Magdót, segítsen az álláspontok közelítésében.

Stef szerint problémát okozhat a nyolc megye együttműködésében, hogy amíg Romániában a megyék egyre több kompetenciát kapnak, addig Magyarországon egyre inkább veszítenek a helyi önkormányzatok javára.

Coica a Nyíregyháza - Szatmárnémeti - Nagybánya gyorsforgalmi út helyzetéről érdeklődött, „tekintve, hogy lassan megkezdődik a harmadik Szamos-híd valamint a Szatmárnémetit elkerülő út építése".

Magdó, akinek anyai nagymamája évtizedekkel ezelőtt Hiripen tanított, átadott egy listát azokkal az utakkal, amelyeket a magyarországi határ menti megyék modernizálni vagy megépíteni szeretnének. „Fontosnak tartom, hogy ezen a téren a határ két oldalán lévő megyék egyeztessenek és egyezségre jussanak", mondta folyékony románsággal. Kiemelte, Bukarest és Budapest támogatásának fontosságát, majd javaslatot tett arra, hogy a négy-négy megye elnöke jelöljön ki egy-egy személyt, akinek az együttműködés koordinálása lesz a feladata.

A gyorsforgalmi úttal kapcsolatban a főkonzul elmondta, az M3-as autópálya Vajánál két irányba ágazik majd el: az egyik északra tart Ukrajna, a másik délre Szatmárnémeti felé - utóbbi lesz az M39-es út. Csakhogy Magyarország és Románia kétoldali megállapodásában a Nagyvárad és az Arad felé tartó autópályát jelölték meg prioritásként - tehát előbb ezen kellene változtatnia a két kormánynak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: