2013-02-06 12:11:12• hírek • Kocsis Zoltán

A használt Daciáért is fizetni kell környezetvédelmi adót

Az előző esztendő utolsó napján lejárt a környezetvédelmi adó felfüggesztésének időszaka, majd Victor Ponta bejelentette, helyét a környezetvédelmi bélyeg veszi át. Erről aztán gyorsan kiderült, hogy csak közvitára bocsátották, az autósok körében pedig nagy a bizonytalanság. Pedig a helyzet egyszerű: fizetni kell!

„A lakosság tájékoztatása és megsegítése érdekében valamint a félreértések elkerülése végett" a Szatmár megyei prefektúra közleményt juttatott el szerkesztőségünkbe, tisztázandó a környezetvédelmi adó (korábban regisztrációs adó) körüli vitás kérdéseket. (Romániai realitás - egy hónappal a törvény életbe lépése után is kusza a kép...)

A Borbély László vezette környezetvédelmi minisztérium 2011-ben dolgozta ki a környezetvédelmi adót, amit azonban a tiltakozások következtében 2012 februárban felfüggesztett. 2012 december 31-ig! Victor Ponta miniszterelnök január 4-én jelentette be, hogy a környezetvédelmi adót környezetvédelmi kártya váltja - valamikor a közeljövőben, derült ki később. Addig is a tervet közvitára bocsátották.

Magyarán ez azt jelenti, hogy 2013 január 1-től ismét életbe lép a 2011-ben elfogadott törvény, mely szerint környezetvédelmi adót kell fizetni minden olyan gépkocsi után a) amelyet új vagy használt állapotban külföldről importálnak; b) amely után korábban nem fizettek, de a felmentés okai lejártak; c) ha ismét regisztrálni akarnak egy olyan járművet, amely forgalomból való kivonásakor a tulajdonosa visszakapta az illetéket; d) amennyiben egy olyan járművet veszünk meg, amely után az országba való behozatalkor nem fizettek adót.

A 2012/9-es törvény aztán rögzíti azokat a feltételeket, amelyek beteljesülése esetén nem kell környezetvédelmi adót fizetni. A 3-as paragrafus szerint nem kell fizetni, azokért a járművekért, a) amelyeknek tulajdonosai diplomáciai küldetést folytatnak Romániában illetve nagykövetségek, konzulátusok alkalmazottai használják; b) mozgássérültek szükségletei szerint átalakították (egy személy öt év alatt egy ilyen autó esetében mentesül adómentességben); c) hadsereg, rendőrség, csendőrség, határőrség, tűzoltóság; d) mentőszolgálat kötelékébe tartozik. A 8-as cikkely szerint mentességet kapnak továbbá a) történelmi autók (25 évnél idősebbek és rendelkeznek veteránautó-igazolvánnyal); b) tanügyi, egészségügyi, kulturális, közigazgatási intézmények, közhasznú alapítványok, non-profit és jótékonysági szervezetek, nemzetközi szervezetek által használt járművek; c) az állam által elkobzott, majd ingyen odaítélt járművek; d) sportcélból használt autók.

A környezetvédelmi adót a helyi adóhivatalban kell kifizetni és ugyanott lehet igazolást kérni arról, hogy a megfelelő időben a tulajdonos kifizette azt. Amennyiben olyan járművet vásárolunk, amely után valamilyen okból korábbi tulajdonosa nem fizetett adót, azt nekünk kell kifizetni, áll a prefektúra közleményében.

A Szatmár Megyei Törvényszéken a tavaly 5644 olyan eset volt folyamatban, amikor az autótulajdonosok bírósági úton próbálták visszaperelni az adót. Az idei esztendőre 4113 esetet halasztottak el, derült ki korábban Rodica Grosos törvényszéki igazgató évértékelő sajtótájékoztatóján. A Román Autóklub 420 perben járt el, tudtuk meg Seletye Dávid igazgatótól. Ezek közül hármat veszítettek el, 40 autók írtak be adóbefizetés nélkül, 15 esetben az adóhivatal még nem folyósította a visszanyert összeget, 40 per pedig folyamatban van. A legnagyobb visszanyert összeg 14.898 lej volt, tudtuk meg Seletyétől.

„A 2007-es törvény életbe lépése után az, aki román állampolgártól vásárolt Romániában beírt autót, annak  nem kellett adót fizetnie. E nyilvánvaló diszkrimináció miatt támadták sokan a törvényt. Jelenleg viszont annak is fizetnie kell, aki román állampolgártól vásárol autót. Ebben az esetben az eladónak igazolnia kell, hogy amikor ő vásárolta meg a járművet,  nem fizetett adót. Az új vevőnek viszont most fizetnie kell", magyarázta Seletye.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: