2010-09-09 09:34:06• hírek • Szatmár.ro

Erdőd: Petőfi - Júlia emlékünnepség

A híres házasságkötés évfordulójára emlékeztek szerdán Erdődön.

Erdődön kötött egymással házasságot 1847. szeptember 8-án Petőfi Sándor és Szendrey Júlia - az eseményről rendszeresen megemlékezik a város magyarsága. Ezúttal a Petőfi-Júlia szoborkompozíció előtt szervezett ünnepséget a Petőfi Kör, az RMDSZ városi szervezete és a helyi önkormányzat.

Szakács Imre, alpolgármester, a Petőfi Kör elnöke idézettel kezdte beszédét, majd üdvözölte a vendégeket: hivatalosságokat és a környékbeli településekből érkezetteket.

Duma Ovidiu polgármester csatlakozott az előtte szólóhoz, majd Kónya László főtanfelügyelő-helyettes késése miatt a fiatalok műsora következett - őket Cucuiat Attila készítette fel. A diákok Szendrey Júlia naplójából, levelezéséből és Petőfi verseiből állították össze műsorukat, amelyben felvonultatták a híres szerelem krónikáját. Kónya László főtanfelügyelő-helyettes arról beszélt, hogy Petőfitől több mindent tanulhat a mai generáció.

Többek között azt, hogy a szabadságért és a demokráciáért minden időben küzdeni kell, hogy a magyar nemzet egyenrangú a többi EU-s néppel, hogy az egyéni boldogságnak és családi háttérnek komoly befolyása van a közéleti tevékenységre. Rácz Ervin, helyi református lelkipásztor a múlt nagy eseményei felidézésének a fontosságáról beszélt, hiszen ez szükséges ahhoz, hogy a jövőnk megfelelő irányba haladjon.

A rendezvényt koszorúzás zárta. A Petőfi Júlia-szobrot az EMKE, az Erdődi Polgármesteri Hivatal, az RMDSZ erdődi szervezete, a Petőfi Kör képviselői koszorúzták meg.


Petőfi Sándor és Szendrei Júlia emlékművénél volt az ünnepség
Petőfi Sándor és Szendrei Júlia emlékművénél volt az ünnepség


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: