2010-03-11 17:30:28• hírek • Kótai Levente

A harmadik híd sem old meg mindent

Március 11-én, a Polgármesteri Hivatal tanácstermében került sor arra közvitára, amelyen a nagyközönség elé tárták a Szamoson átívelő harmadik szatmárnémeti híd elhelyezésének terveit. Az építmény összesen 896 méter hosszú lesz. A bukaresti tervező cég szerint a híd országos rekordot fog megdönteni, 195 méteres pillérek közötti távolságával.

A megvitatott elképzelések szerint az új hidat egy-egy körforgalom fogja összekapcsolni a város közlekedési hálózatával. Az egyik a Strand utca és a Nagybánya felé vezető út találkozásánál, a másik az Independentei útnak azon a részén, ahol a nemrég épült ortodox templom található. Gyakorlatilag az előtte levő kis fatemplom helyére kerül a körforgalom.

A meglehetősen nagy építménynek persze helyet is kell csinálni. Hat magánkézben levő telket kell kisajátítani, illetve lebontani az ezeken található akadályozó épületeket. Át kell helyezni a villany és vízvezetékeket, sok helyen át kell szervezni a forgalmat.

Ilyés Gyula polgármester az üggyel kapcsolatban elmondta: korántsem biztos, hogy a beruházás ára összhangban van forgalomra tett jótékony hatással. A városvezető a közmegvitatás résztvevőinek elmagyarázta: a híd a városnak egy olyan részén épülne, amit gyakorlatilag az átívelő vasútvonal elszigetel, ezért nehézséget jelent a forgalom ide történő irányítása a túlterhet részekről. A probléma leginkább abban gyökerezik, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek nagyszabású építkezései nem törekedtek arra, hogy a Szamos két partján fekvő régi és új városrészt összekössék.

Ilyés Gyula polgármester szerint az új híd nem fogja egy csapásra megoldani a város közlekedési problémáit, mert ahhoz újjá kéne építeni a fél várost, de sokat enyhít majd a jelenlegi helyzeten. Igazán érezhető változást a nemrég megépült vasúti felüljáróval és a kilátásban lévő kőrgyűrűvel együtt hozhat majd az új híd megépítése.


Ilyen jelenleg a környék térképe


Ilyen jelenleg a környék térképe

Ilyen lesz, aha  a híd megépül.
Ilyen lesz  a híd, ha megépül


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: