2014-09-21 09:56:18• hírek • MTI

A harcosokhoz akartak csatlakozni a francia lányok

Feltartóztatott szombaton két kamaszlányt a francia határőrség a marseille-i repülőtéren, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a szíriai harcokban akartak részt venni - közölték rendőrségi források.

A 16 és 17 éves lány egy isztambuli járatra akart felszállni. Az egyikőjük a dél-franciaországi Cote d,Azurön, a másik pedig az ország keleti részén élő családjától szökött meg. Mindkettőjüket kereste a rendőrség.
"Több dolog is arra utal, hogy a Szíriába készültek" - hangsúlyozta a rendőrség. Mindkét lányt visszakísérték a családjaikhoz.

A francia nemzetgyűlés csütörtökön fogadta el azt az újabb terrorellenes törvénytervezetet, amelynek célja megakadályozni, hogy francia állampolgárok csatlakozzanak a szíriai vagy az iraki radikális iszlamista szervezetekhez.

A törvény egyik legfőbb intézkedése, hogy  bevezeti az országból való kilépés tilalmát, amely konkrétan a személyi igazolvány és az útlevél bevonását jelenti. Ezt a hat hónapra szóló, megújítható tiltást akkor rendelheti el a belügyminisztérium, ha "komoly oka van azt gondolni, hogy az érintett terrorista tevékenységben való részvétel céljából akar külföldre utazni". A döntés megtámadható a bíróságon, és azok, akik megsértik a rendelkezést, hazatértük után azonnal letartóztathatók, és három év szabadságvesztéssel, valamint 45 ezer eurós pénzbírsággal sújthatók.

Az elmúlt hónapokban több Szíriába készülő fiatalkorút is sikerült feltartóztatniuk a francia hatóságoknak.
A rendőrség áprilisban egy ingyenes telefonszámot is létrehozott, amelyen a dzsihádra indulók hozzátartozói értesíthetik a hatóságokat. Erre eddig 350 jelzés érkezett, köztük 80 fiatalkorúkat, 150 pedig nőket érintett. Ezeknek a jelzéseknek köszönhetően a hatóságoknak hetven embert sikerült feltartóztatniuk.
Általában a családok értesítik őket arról, ha egy fiatal "radikalizálódik". Ha az illető már nagykorú, akkor szinte lehetetlen megakadályozni abban, hogy elutazzon Törökországba, onnan pedig illegális módon átjusson Szíriába. A hozzátartozók szerint a fiatalok nagyon gyorsan, alig néhány hét alatt radikalizálódnak az interneten olvasott utasításoknak megfelelően.

Európában Franciaországból mentek el a legtöbben Irakba vagy Szíriába, hogy csatlakozzanak valamely szélsőséges szervezethez. Becslések szerint a dzsihádisták között mintegy kétezer európai állampolgár lehet. A francia kormány adatai szerint a francia állampolgárok 930-an vannak, s a titkosszolgálatok attól tartanak, hogy a hazatérők egy része terrorcselekményeket követhet el Európában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # koronavírustérkép # baleset # helyhatósági2020 # SzatmárnémetiVSK # események # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: