2015-04-07 10:14:36• hírek • MTI

A halottakra emlékeztek Kínában

Százmilliók keresték fel őseik, felmenőik sírjait, valamint a forradalom hőseinek, és a háborús áldozatoknak az emlékhelyeit, internetes emlékoldalait Kínában a csingming, a sírlesöprés háromnapos ünnepén, a kínai halottak napján - számolt be az országos média hétfőn.

A csingminget a Tang-dinasztiabeli Hszüancung császár tette ünneppé 732-ben, s körülbelül 300 éve fonódott össze egy másik - több mint 2500 éves - hagyománnyal. Az új Kínában 2008-tól lett hivatalos, munkaszünettel járó, mindig egyazon áprilisi napra eső ünnep.

Ilyenkor, aki teheti, a temetőbe megy, és a családok együtt tisztítják meg a síremlékeket, helyeznek el virágokat, emlékeznek és papír pénzutánzatokat, egyéb, szintén papírból készült használati tárgyakat égetnek, hogy elfüstölve azokat megkönnyítsék halottaik túlvilági életét. Vannak akik élelmiszert, gyümölcsöt visznek a sírokhoz, vagy az urnafalhoz.
Pekingben és más nagyvárosokban, akik nem tudtak a szülőföldjükre hazautazni, ilyenkor esténként az utcán is kis halmokban égetik el a névre szóló borítékokba gyűjtött pénzutánzatokat.

A Hszinhua hírügynökség jelentése szerint a kormány által megnyitott internetes oldalakat, amelyekkel a forradalom mártírjainak állítottak emléket, csaknem 200 millió látogató kereste fel, ezrek hagytak bejegyzéseket. Egy másik hasonló céllal alkotott mikroblogot 5,6 millióan látogattak, s helyeztek el ott "virtuális koszorút", kommenteltek százezer számra.
Több tartományban tartottak megemlékezéseket mártírok temetőiben, parkokban veteránok részvételével, a japánok ellen vívott háborúban elesettekre emlékezve. A nankingi mészárlás emlékcsarnokát vasárnap rekordszámban, 112 ezren keresték fel - közölte a múzeum kurátora hétfőn. Csu Cseng-san elmondta, április első hat napján 300 ezer látogatójuk volt. Hongkongban külön megemlékezést tartottak a "közös ősökre" emlékezve.

A kínai média ezekben a napokban a temetkezési szokásokról is cikkeket közölt, nem kis részben azzal a céllal, hogy népszerűsítse az úgynevezett "zöld temetéseket", a hamvasztást, a tengerbe temetkezést. Egy országos felmérésből az derült ki, hogy a kínai tartományok többségében tíz éven belül megtelnek a rendelkezésre álló temetők.

A polgári ügyek minisztériumának nyilvántartása szerint 2013-ban csaknem 9,73 millió kínai halt meg, és ha mindegyiküket hagyományos módon temették volna el, körülbelül 10 millió négyzetméter földre lett volna szükség. Miközben különösen vidéken fogyatkozik a termőterület, az erdő és a legelő, a temetések költségei egyre nőnek - figyelmeztetnek a szakemberek.
A kormány és a helyi önkormányzatok újabb és újabb ösztönzőkkel igyekeznek a családok számára a "környezetbarát temetéseket" népszerűsíteni, jelentések szerint ezek hatékonysága azonban egyelőre igen mérsékelt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: