2011-02-15 15:00:23• hírek • Szatmar.ro

A hajléktalanokat is

A hajléktalanok is személyi igazolványhoz jutnak, derült ki azon a sajtótájékoztatón, amelyet a Lakosság Nyilvántartó Hivatal vezetője, Torja Ionel tartott kedden a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal üléstermében. A polgármesteri hivatal alárendeltségébe tartozó intézmény bár egyre kevesebb munkaerővel bír, igyekszik a tökéletes munkavégzésre, tájékoztatott a vezető.

A 2010-es év kiértékeléséről szóló eseményen szó esett többek között arról is, hogy egyre fogyatkozik a munkaerő, mivel a kis fizetés helyett, akinek lehetősége van, inkább más munkahelyen helyezkedik el. 2011-ben csupán 21-en fogják az intézményben munkájukat folytatni.

A hivatal munkakörébe ez év elejétől bekerült az egyszerű válások ügyintézése is, így egyszerűsítve és olcsóbbá téve a lakosságot érintő eseményt. A házaspárok kölcsönös megegyezése esetén ugyanis 200 lej ellenértékében az igénylést követően 30 napon belül az addigi pár hivatalosan is elváltnak tekinthető, kikerülvén így a fölösleges procedúrát és az ügyvédek honoráriumát.

Az intézmény egyik fő feladata ugyanakkor továbbra is a lakosok személyi nyilvántartása marad - közölte Torja, aki hozzátette, a legtöbb gondot a hajléktalanok okozzák, hiszen nem rendelkezvén ingatlannal, különösebben nem is vigyáznak személyi igazolványukra, a különböző segélyek, illetve ügyintézések kérelmekor azonban szükségük van erre. Olyan lakos is él a megyében, aki immár a nyolcadik személyi igazolványát igényli, az előzőket ugyanis elvesztette.

A munkatársak rendszeresen keresik fel azt a hét szatmárnémeti pontot is, ahol roma-telep alakult ki, hogy a még igazolvánnyal nem rendelkező személyek számára ezt elérhetővé tegyék. Többen közülük arra hivatkoznak, hogy nem rendelkeznek kellő anyagiakkal ahhoz, hogy megcsináltassák ezt, így a Lakosság Nyilvántartó Hivatal önköltségen készíti el ezen személyek igazolványképeit, ugyanakkor a szükséges bélyegzőkért sem kérnek el pénzt.

Szintén nagy problémát jelentenek a teljes körű nyilvántartás számára azok az idős személyek, akiknek bár lejárt az igazolványuk, ezt mégsem igyekeznek kicserélni.
Sokan szemünkre vetették a székhelyünkön a mozgáskorlátozottak számára a közlekedést megkönnyítő feljáró hiányát, azonban ez valójában nem jelent különösebb gondot - közölte Torja - hiszen az illető személyekhez a kollégák házhoz mennek, így könnyítvén meg ügyintézésüket.

A 2010-es évi felmérések alapján a lakosság 95,4%-ban volt megelégedve a hivatal munkájával, így elmondható, hogy a kis létszám ellenére is igen jól végzik munkájukat az alkalmazottak - mondta Ilyés Gyula polgármester, aki felelevenítette azt az időszakot is, amikor a lakosságnyilvántartás még a milícia hatáskörébe tartozott és a lakosok aggódva indultak személyi igazolványuk ügyét intézni. A hivatal adatai szerint idén egyébként 11 363 szatmárinak fog lejárni személyi igazolványa és 1518-an töltik be a 14-ik életévüket.


Több feladat,kevesebb munkaerő
Több feladat,kevesebb munkaerő



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: