2006-10-15 16:27:06• hírek • Szatmár.ro

Cink és hajhullás

tojasMostanában sokat hallhatunk a vitaminok fontosságáról.Hiányuk sok betegség hátterében ott áll.

Mostanában sokat hallhatunk a vitaminok fontosságáról. Az ember azonban hajlamos megfeledkezni arról, hogy különböző ásványi anyagok és nyomelemek bevitele szintén létfontosságú.Hiányuk sok betegség hátterében ott áll.

Mi is a cink?

A cink a második legfontosabb nyomelem a vas után. Kulcsszerepet játszik a sejtmembránok stabilizálásában, biztosítja az információhordozó nukleinsavak (DNS, RNS) térszerkezetét. Nélkülözhetetlen az immunműködéshez, a hormonképződéshez és az inzulinnal együtt a normális cukoranyagcseréhez. A hámtakaró épségéhez, a sebgyógyuláshoz is szükség van cinkre. Felnőttek napi szükséglete 15 mg.

Cinkhiány és hajhullás

Általában a vashiány tüneteivel, a vérszegénységgel, mindenki tisztában van, a cinkhiányró azonbanl nem nagyon esik szó. Cinkhiányt elsődlegesen az elégtelen táplálkozási bevitel okoz. Magyarországi adatok szerint főleg a nők körében kell cinkhiánnyal számolni, de a férfiaknál is gyakran előfordul. Cinkhiány esetén annak mértékétől függően bőrgyulladás, hajhullás, immunológiai rendellenességek, növekedésbeli elmaradás, étvágycsökkenés, a nemi mirigyek csökkent működése lép fel.

A cink a tesztoszteron-dihidroszteron átalakulást gátló enzim működésében játszik szerepet. Cink hiányában ez a gátlóenzim nem működik, így a fokozott szőrnövekedést okozó tesztoszteron hormon továbbalakul az aktív formába. A DHTvagyis a dihidrogén-tesztoszteron roncsolja az érzékeny hajhagymákat, elsorvasztja őket.

Honnan pótolhatod?

A táplálkozásban jó cinkforrások a húsok és a növények közül a hüvelyesek pl. zöldbab, a máj és a tojás. Az állati eredetű cink jobban hasznosul az emberi szervezetben, ezért érdemes inkább ezekből pótolni. femina
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: