2017-05-12 12:10:30• hírek • Szatmár.ro

A gyónási titok mártírja

A gilvácsi templom
A gilvácsi templom

Nepomuki Szent János ünnepére, a templomuk búcsújára készülnek a római katolikus hívek az egyházmegye hat településén is.

Nem sokkal pappá szentelését követően, Nepomuki Szent János prágai kanonok és érsekhelyettes lett. IV. Vencel cseh király őt választotta gyóntatójául. Vencel gyanakodott a feleségére és azt követelte Nepomuki Szent Jánostól, hogy árulja el neki, mit gyónt a királyné. A gyónási titok szentségére hivatkozva megtagadta a király kívánságát. IV. Vencel azt is nehezményezte, hogy a tudta nélkül, helyettes érsekként megerősített egy apátválasztást. Mindezekért elfogatta, megkínoztatta és a Moldva folyóba dobatta.

XIII. Benedek pápa 1729-ben iktatta a szentek sorába, emléknapja május 16-a.

A Szatmári Római Katolikus Egyházmegyében a gilvácsi, lajosvölgyi, rónaszéki, szigetkamarai templomok, a mezőpetri és aknasugatagi kápolnák titulusa Nepomuki Szent János. A gilvácsi templom búcsúmiséjét már szombaton megtartják, 11 órai kezdettel. A meghívott szónok Leabu Marius, a székesegyház segédlelkésze. Ugyancsak ő prédikál majd Szigetkamarán, a 16-án, kedden délután öt órától bemutatásra kerülő búcsúmisén.

A mezőpetri kápolna búcsúmiséje is kedden lesz, de reggel hét órától, az aknasugatagi kápolnáé pedig szintén az ünnep napján, de este hét órától.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: