2006-11-27 15:32:27• hírek • Tamás Jakab

A gyógyszeres fájdalomcsillapítás veszélyei

 A gyógyszereken kívül más lehetőség is van a fájdalom enyhítésére.

A legtöbb embernek a fájdalomcsillapításról rögtön a gyógyszer jut az eszébe. Sajnos ez napjainkban fokozottan érvényes, legyen bármilyen jellegű probléma a szervezetünkkel, máris az az első, hogy valamilyen gyógyszer után nyúlunk.

 Sajnos idővel a szervezet rezisztensé válik, vagyis az eddig használt gyógyszerek már nem fogják többé kifejteni a tőlük elvárt hatást. Általában ezt az emberek úgy orvosolják, hogy az adott gyógyszerből többet és többet juttatnak a szervezetükbe, ezáltal nem ritka a kialakuló gyógyszermérgezés. Ezt megelőzendő figyeljünk oda, hogy mit és mennyit veszünk be, ne törekedjünk minden áron arra, hogy gyógyszerrel csillapítsuk a fájdalmainkat. Amennyiben elkerülhetetlen a gyógyszeres beavatkozás, megoldás lehet az, hogy nem mindig ugyanazt a szert használjuk, mert így a szervezetnek nincs ideje a hozzászokáshoz. Ne feledjük, a gyógyszerekkel csak óvatosan bánjunk, a mellékhatásokról sem szabad elfeledkezni. Az egyik legfontosabb dolog a mellékhatások mellett, az allergia. Csak olyan gyógyszereket szabad a szervezetbe juttatni, amelyekről meg vagyunk győződve, hogy nem vagyunk rá allergiásak. Ha mégis allergiás tünetek jelentkeznek, mint a hidegrázás, szapora légzés, nehézlégzés, hányinger, hányás, bőrkiütések, akkor sürgősen forduljunk orvoshoz, megelőzendő a nagyobb baj kialakukását. Ha nem figyelünk oda az allergiás tünetekre, az életveszélyes lehet!

Annak, aki a gyógyszermentes fájdalomcsillapítást szeretné választani, több lehetőség is a rendelkezésére áll. Az ember nem is gondolná, mennyire jó fájdalomcsillapító hatása van a pszichés támogatásnak. Ez alatt azt kell érteni, hogy a beteg mellett lévő személy együttérzése rendkívüli módon megnövelheti a szervezet tűrőképességét és fájdalomküszöbét. Ne legyünk restek a fájdalmat érző közelében maradni, mert nagyon sokat segíthetünk neki abban, hogy a fájdalmakat jobban viselje.

Töréseknél a megfelelő rögzítés hatására drasztikusan csökkenthető a kialakult fájdalomérzet. Ha nincs a közelben orvos vagy szaksegítség, akkor nekünk kell a törött végtagot a megfelelő módon pozicionálni. A későbbi gyógyulás szempontjából ennek óriási jelentősége van, a helyes végtagrögzítés akár több nappal megrövidítheti a gyógyulási időszakot. Ha a sérültet nekünk kell elszállítanunk egyik helyről a másikra, nagyon figyeljünk arra, hogy kíméletesen tegyük, a lehető legkisebb mértékben legyen megerőltető a sérült számára.

Égési sérülésnél a legfontosabb dolog a hűtés! Ha rendelkezésünkre áll hideg víz, vagy bármilyen más hűtésre alkalmas eszköz, azonnali jelleggel vegyük igénybe. Nem is gondolnánk, mennyire fontos ez a későbbiekre nézve. Egy enyhe égési sérülés vagy forrázás a hűtés elmaradása miatt szinte biztos, hogy komolyabbá fog válni. Nem egyszer előfordult már az, hogy egy elsőfokú égés egy-két perc alatt másodfokúvá alakult. Ha kell, akkor 15-20 percig is tartsuk az éget testrészt a hideg víz alá, ezzel rengeteg fölösleges fájdalmat takaríthatunk meg.

Láz esetén rendkívül sok tévhit kering a világban. Azzal, hogy fekszük a meleg ágyban és hidegvizes kendőt teszünk a homlokunkra még nem érünk el semmit, teljesen hasztalan. A lázcsillapítás lényege az, hogy a szervezet által termelt felesleges hőt elvezessük valamilyen módon. Ne féljünk kiállni az ablakba, ha vízparton vagyunk menjünk be a vízbe, vagy a hasunkra tegyünk egy nagyobb hidegvizes törölközőt. A lényeg, hogy minél nagyobb felületen érintkezzen a testünk a hűtésre szánt eszközzel.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: