2010-02-14 21:13:36• hírek • Szatmár.ro

A gyógyító kísérés útja

Az emmauszi tanítványok útjával való párhuzamban értelmezték újra hivatásuk alappilléreit szombaton az egyházmegyei önkéntes beteglátogatók.

Február 14-én szombaton tartották az egyházmegyei önkéntes beteglátogatói képzés negyedik kurzusnapját, melynek előadója Dr. Csiszár Klára, Római Katolikus Püspökség Pasztorális Irodájának világi vezetője volt.

Előadása elején Csiszár Klára felolvasta a megfelelő bibliai részletet - az emmauszi tanítványok útjának történetét, amikor Krisztus keresztre feszítése és halála után, a tanítványok közül ketten, reményeikben megfogyatkozva indultak haza Jeruzsálemből Emmauszba. Az úton maga a feltámadt Krisztus csatlakozott hozzájuk, akit azonban csak a vacsora kenyértörésében ismertek fel.

Mint bevezetőjében elmondta, önkéntes beteglátogatóként is sokat lehet tanulni az emmauszi tanítványok útjának történetéből. „Már első olvasásra is látjuk, hogy ez a szentírási rész nekünk szól, hiszen olyan kérdéseket tárgyal, amelyek nem csak akkor voltak az emberek számára aktuálisak, hanem ma is azok. Mindannyian tudjuk, hogy milyen érzések ezek, mindannyian átéltük már ezeket a fájdalmakat. De ez a rész választ is ad arra: hogyan tudom megtapasztalni életem sötét óráiban Krisztust, mint fényt és gyógyulást. A Krisztusban való találkozásban rejlő gyógyulásról beszél nekünk a történet, amely a gyógyulás útját mutatja meg."



Szombaton tartották az egyházmegyei önkéntes beteglátogatói képzés negyedik kurzusnapját


Ahogy azt Csiszár Klára kiemelte, konkrét helyzetet tár elénk az út, mely a következő kérdésre ad egyes részeivel választ: Mi történik egy lelki sérülttel, egy beteg emberrel, aki az Úrral találkozik? „Hidat építhetünk az Emmauszba tartó tanítványok gyógyulási tapasztalatai, valamint a sérülésekből és életkrízisekből kivezető lehetséges mai utak között. Ez a gyógyító kísérés útja, amely nem csak állomásokból áll, de maga az állomásokhoz való kísérés is hozzátartozik meghatározott módszerekkel, amelyeket beteglátogatóként mi magunk is elleshetünk."

A történet megvilágítja számunkra, a Feltámadott látására vezető utat, ezzel együtt pedig az Ő nyomán járó keresztények által használható kísérés módszereit, melyek a gyógyulás útján vezetik a kísérőt és a kísért személyt. Felfedezhetőek benne az Egyház alapszolgálatai - a koinónia, vagyis az egymásoz való csatlakozás; a diakónia, vagyis a szerető rákérdezés; a martyria, vagyis az isteni, a gyógyító szó átadása; és a liturgia, vagyis a hitszimbólum, ami számunkra maga az oltáriszentség. Ezeknek minden egyházi tevékenységben, így az önkéntes beteglátogatásban jelen kell lenniük. Ez az a minta, amit beteglátogatóként is követni kell.

Előadása végén Dr. Csiszár klára elmondta: „Mi is megpróbálhatunk a Feltámadottal valaki mellé úgy csatlakozni, hogy az számára a gyógyulás első lépését jelentse. A szeretetszolgálatban ott lehetünk mellette egy kérdéssel; a martyriában - a szentírásra való emlékeztetésünkkel - a figyelmét olyasmi felé irányíthatjuk, ami segíthet neki abban a bizonyos helyzetben; és végül megpróbálhatunk segítségére lenni, hogy az oltáriszentségben ő maga eljusson a gyógyulásig és találkozzon a Feltámadottal.

Ez tulajdonképpen az emmauszi út célja: a feltámadottal való találkozás és az ebből forrásozó kegyelmek továbbadása."

A résztvevők az előadáshoz kapcsolódó, megadott kérdések alapján, kiscsoportokban igyekeztek kifejteni hivatásuk lényegi megvalósulásának lépéseit, majd gondolataikat plénumban megosztották egymással. Mindezek mellett, a február 14-i előadásnapon is lehetőség volt helyzetgyakorlatokon keresztül megoldásokat keresni a különböző betegekkel való kommunikáció kiépítésére, majd a találkozót egy rövid elmélkedéssel, meditációval zárták.

Az egyházmegyei önkéntes beteglátogatók következő találkozására a márciusi hónapban kerül sor.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: