2017-09-29 09:07:42• hírek • Agerpres.ro

A gyilkosság után 67 évvel indít vizsgálatot a katonai ügyészség

Emberiesség ellen elkövetett bűncselekmény miatt indított kivizsgálást a katonai ügyészség, miután a kommunista rezsim romániai áldozatai után kutató intézet (IICCMER) megtalálta az Erdélyi-szigethegységben egy földbirtokos földi maradványait, akit a Szekuritáté 1950-ben lőtt agyon. 

A Legfőbb Ügyészség közleménye szerint az IICCMER tájékoztatta arról, hogy a Fehér megyei Bisztra település közelében 1950. augusztus 16-án a Szekuritáté emberei agyonlőttek valakit.

Az IICCMER munkatársaiból, egy igazságügyi szakértőből, rendőrökből és egy törvényszéki orvosból álló csoport kedden kutatta fel egy katonai ügyész irányításával azt a félreeső helyet, ahol az egykori szemtanúk szerint elásták az áldozat holttestét.

A helyszínen 70 centiméteres mélységben emberi csontvázra bukkantak. A földi maradványokat a Fehér megyei törvényszéki orvostani intézethez szállították a halál okának megállapítása végett.

A kutatásokat irányító Gheorghe Petrov, az IICCMER szakértője hétfőn úgy nyilatkozott az AGERPRES hírügynökségnek, hogy Bisztra településtől mintegy 11 kilométernyire, régészeti ásatások során megtalálták a 1950. augusztus 16-án a Szekuritáté által agyonlőtt Ioan Andreşel földi maradványait, miután több szemtanú megjelölte a holttest valószínű helyét.

Az IICCMER információi szerint a Szekuritáté 1950 augusztusában megtorló intézkedéseket hozott Bisztra lakossága ellen, akiket azzal gyanúsítottak, hogy kapcsolatban állnak a térségben tevékenykedő antikommunista partizánokkal.

1950. augusztus 14-én a Szekuritáté emberei a helyi milícia segítségével mintegy 35 személyt vettek őrizetbe, akik két partizán - Nicolae Selagea és Ihuţ Traian - rokonai voltak, illetve olyanokat, akik jobb anyagi körülmények között éltek, 'kulákoknak' tartották őket és feltételezték róluk, hogy anyagilag támogatják a partizánokat. A Szekuritáté arra a következtetésre jutott, hogy a partizánok tevékenységéért három 'kulák' tehető felelőssé: Andreşel Ioan, Pom Traian és Trifa Iosif. A Szekuritáté mindhármuk azonnali kivégzését elrendelte - állítja az IICCMER.

1950. augusztus 16-án Traian Pomot és Iosif Trifát különböző helyeken végezték ki. A 73 éves Ioan Andreşelt a helyi lakosok tanúsága szerint megkínozták, majd agyonlőtték. Mindhárom holttestet másnap temettették el a falubeliekkel, hogy megfélemlítsék őket. A tanúk szerint a három áldozat földi maradványait kartonnal kellett letakarniuk, amire ez a szöveg került: 'Aki így tesz, ugyanígy fog járni' - tájékoztatott a a kommunista rezsim romániai áldozatai után kutató intézet. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: