2011-12-12 16:28:54• hírek • Szatmár.ro

A gyermekszínészek a mozgatórugói a bemutatásra váró musicalnek

Az egyik legnépszerűbb magyar musicalt fogja bemutatni a Harag György Társulat.

A színtársulat harmadik idei bemutatójára pénteken  kerül sor, és minden előjel arra utal, hogy hatalmas siker lesz az előadás. A premier kapcsán tartott sajtótájékoztatót hétfőn többek között Keresztes Attila művészeti igazgató, Stier Péter ideiglenes igazgató és Balogh Attila, a musical rendezője.

A Valahol Európában című darab az utóbbi évek legkedveltebb és minden kétséget kizáróan a legtöbbet játszott magyar musical - az elmúlt színházi évadban csak Magyarországon négy színház is műsorára tűzte. A szatmárnémetiben most színpadra vitt darab különlegessége, hogy a Harag György Színtársulat művészei mellett csak szatmári gyermekszereplők játszanak benne. "Gyermekek, akik akár tíz év múlva már a társulat tagjai lesznek, hiszen a próbafolyamat alatt megtanulták a színészmesterség alapjait, lelkesedésük, szorgalmuk pedig egyszerűen fölülmúlhatatlan volt" - mondta el a darab rendezője, Balogh Attila. Ráadásul a gyermekek munkája nem könnyű: az előadás 41 jelenetéből összesen hatban nem tűnnek fel, a többiben aktívan részt vesznek a 8 és 17 év közötti színészpalánták.

Az egész estés családi musical zenéje, szövege, látványának ereje felkavaró, mondanivalója pedig azt a reményt is megfogalmazza, hogy egykor talán születhet olyan Európa, amelyben érdemes gyereknek lenni, és felnőtté  válni is megéri.

Valahol Európában - hamarosan bemutatják a musicalt

Balogh elmondása szerint az előadás három órás lesz, ennek felét a próza, másik felét pedig a zene és a tánc teszi ki. Az elegyet pedig mindenkinek ajánlja: gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

Ezzel a produkcióval kezdte meg munkáját színházunkban a Harag György Társulat három új tagja: Balogh Attila rendező, Bessenyei Gedő István dramaturg és Barabási Tivadar színész, akik a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem rendezői- és színész-magiszteri programjának végzős hallgatói.

Előadás a rákbeteg gyermekekért

A sajtótájékoztatón elhangzott továbbá, hogy a társulat ugyan egy nehéz időszakon van keresztül, de minden jel arra mutat, hogy elcsitultak a viharok, az élet pedig visszatért a rendes medrébe. Az elmúlt események azonban lehetetlenné tették a Made in Hungária cím musical szilveszteri bemutatóját, helyette a Chicago-t fogják játszani december 30-án ennek bevételeit pedig rákbeteg gyermekek kezelésére fordítják. Egy jegy ára 25 lej lesz, de természetesen nagyobb adománnyal is lehet majd élni, a befolyó pénzösszeget pedig a Hans Lindner Alapítvány Reménysugár-programja segítségével fogják eljuttatni a gyermekekhez.

Ajándék a kicsiknek

Keresztes Attila művészeti igazgató elmondta: a tavalyi mintára a színtársulat idén is ajándékkal kedveskedik a legkisebbeknek: karácsonyi ajándékként december 24-én az A kék csodatorta című gyermekdarabot játsszák, amelyre a belépés természetesen ingyenes lesz.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: