2009-09-28 14:07:39• hírek • Tóth Klarissz

A táplálkozás aktusa

A táplálkozás célja nem más, mint a fizikai test fenntartásához szükséges különböző tápanyagok szervezetbe juttatása. A probléma nem az enni vagy nem enni-, hanem a mennyit enni? kérdésében rejlik. Tény az, hogy az evés elsődleges célja az éhségérzet csillapítása, majd maga az evés kiváltotta élvezetek fokozása és a teltségérzet elérése.

A táplálkozás szabályozása szervezetünk precíz szerkezete által történik, ám ennek egyensúlya könnyűszerrel felborulhat, aminek egyenes következménye a különböző táplálkozászavarok megjelenése. A táplálékfelvételben a vércukorszintnek rendkívül fontos szerepe van. Alacsony vércukorszint esetén azonnal éhségérzet alakul ki, míg az evést a magasabb vércukorszint meggátolja. Az olyan betegséget, mint az anorexia vagy a bulimia jellegzetes női betegségeknek titulálnak, pedig az utóbbi években megnőtt azoknak a férfiaknak a száma, akik ezekkel a problémákkal küszködnek. A statisztikai adatok tanúsága szerint hozzávetőleg hétszer annyi nőt érint valamilyen táplálkozászavar, mint amennyi férfit. A jelek szerint a nők jóval nehezebben birkóznak meg az evés problémájával. Az elhízás és a kóros soványság napjainkban kiemelkedő helyet foglal el a betegségek sorában. A baj elsődleges forrása abban rejlik, hogy az emberek többsége nem érzékeli, szervezetének valójában mennyi tápanyagra van szüksége.

A táplálkozászavarral kapcsolatban számtalan magyarázat látott napvilágot, az viszont egészen biztos, hogy a mértéktelen evés, az elhízás vagy éppen a kóros soványság hátterében mindig valamilyen pszichés-, lelki probléma húzódik meg. Az olyan pszichológiai tényezők, mint az érzelmi labilitás, bizonytalanság, szeretet iránti vágy, párkapcsolati probléma, szorongás, gátlás és nem utolsó sorban a stressz mind befolyással vannak táplálkozási szokásunkra. A pillanatnyi hangulat és a táplálkozás kölcsönhatásban vannak egymással. Szinte mindenki találkozott már olyan emberrel, aki problémáját evéssel próbálta orvosolni vagyis bármilyen érzelmi impulzus hatására evéssel reagált.

Európai viszonylatban minden tíz nőből hétnek gondot okoz a helytelen táplálkozás, illetve az ebből fakadó soványság vagy túlsúly, ami egészségkárosodáshoz - pl. emésztőrendszeri betegségekhez - vezet. A fogyókúráknak se szeri, se száma, ami akár a mánia szintjére is fajulhat, melynek további negatívuma akár a meddőség kialakulása is lehet. Nem ritka az sem, hogy a hiányos táplálkozásból adódóan jelentősen visszaesik a szervezet ásványianyag- és vitaminkészlete, ezért romlik a fogíny állapota és meglazulnak a fogak. Megoldást az jelent, ha az érintettek valóban felismerik a problémát és azt, hogy orvosi segítség nélkül nem minden esetben tudnak megszabadulni tőle. Annak érdekében, hogy a kívánt testsúlyt fenntartsák illetve elérjék, érdemes dietetikushoz fordulni. Ne feledjük, hogy még a legdrasztikusabb fogyókúra sem segít, ha a változás nem gondolati síkon kezdődik!


Az elhízás vagy a kóros soványság hátterében mindig valamilyen lelki probléma húzódik meg

Az elhízás vagy a kóros soványság hátterében mindig valamilyen lelki probléma húzódik meg


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: