2009-07-30 15:15:32• hírek • Ferenczi Noémi

A gyermekek védelmében

A Szatmárnémeti Szociális Gondozói Hivatal (SPAS) egy fő aktivitása a gyermekvédelmi rendszer folyamatos fejlesztése. Céljuk, hogy a lehetőséghez mérten segítséget nyújtsanak a bajba jutott gyermekeknek, családoknak.

Az idei év első félévének statisztikájából is kiderül, hogy gyakran van szükség a szociális gondozók közbelépésére bizonyos szociális nehézségekkel küszködő gyermek megsegítése érdekében. Összesen 192 hátrányos helyzetű gyermeket tartanak számon, 133 szociális vizsgálatot végeztek a gyermekek családban való integrálása érdekében, 102 szociális közbenjárási tervet készítettek. Nem kevesebb 136 olyan gyermeket vettek nyilvántartásba, akinek a szülei külföldre távoztak - magyarázta Doina Vasut, a SPAS ügyvezető igazgatója.

 

Összesen 25 gyermek esetében alkalmaztak speciális gyermekvédelmi eljárást.  Az év első hat hónapjában 11 családtól elszökött gyermeket tartottak számon, 9 iskolaelhagyást, 7 erőszakos bűncselekményt és 7 gyermekelhagyást, de szakemberek elmondása szerint, ennél biztosan sokkal több eset van, melyről nem tudnak a szociális szolgálat munkatársai.

Négy sürgősségi esetben nyújtott anyagi támogatást a SPAS, összesen négy ezer euró értékben. Az igazgatónő elmondása szerint, sokszor hiába a szociális segítség, ha a családtagok nem hajlandóak változtatni a helyzetükön.

A hátrányos helyzetben élő gyermekek számára számos programot szerveztek, úgy mint a „Szatmárnémeti tavasz" elnevezésű program mely keretében márciuskákat készítettek a gyermekek. Ezen kívül volt „nagyon kicsi színház" és gyermeknapi rendezvények is. Számos kampány keretében a gyermekek jogaira, az ellenük irányló erőszak megfékezésére hívták fel a figyelmet a SPAS munkatársai.


Sok múlik a felnőttek hozzáállásán - vélik a szakemberek
Sok múlik a felnőttek hozzáállásán - vélik a szakemberek


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: