2008-07-16 14:05:49• hírek • Szatmar.ro

A pszichológus tanácsa

Napjainkban sűrűn hallani gyerekkori agresszióról. Fiatal fiúk és lányok tanáraikat, iskolatársaik, szüleiket bántalmazzák, vagy követnek el ellenük érthetetlen bűncselekményeket. Fleisz Kinga pszichológusnőt kérdeztük miből fakadhat a gyerekkori agresszió és mit tehetnek a szülők.

Az agresszív gyerekeket két típusba sorolhatjuk. Az egyik csoportba tartoznak azok a gyerekek, akik nek az esetében kinőhető az agresszivitás. Ebben az esetben a gyerek önértékelési problémái a felelősek mindenért, hiszen úgy érzi azáltal lesz valaki a társai szemében, ha megmutatja, hogy képes bárkivel elbánni, és nem riad vissza ha a tanárnak kell borsot törni az orra alá. Csupán úgy lehet megszabadulni tőle, ha a gyerek talál valamit amiben jó, azért, hogy az önképe pozitív legyen, és mások által elfogadottnak, és egyenlőnek érezze önmagát.

Az agresszivitás másik fajtája valamely személyiségzavarral kapcsolatos. Tulajdonképpen ez a típus az amit kezelni kell, ugyanis nagyobb mértékben ez kapcsolódik az antiszociális viselkedéshez. Ez akár genetikailag is örökölhető, amely a környezet hatására tovább fokozódhat. Tehát a legjobb megoldás ha a gyerek olyan környezetbe, társaságba kerülne, ahol az otthonról hozott agresszivitását nem tudja tovább fokozni. Mindkét típussal egyébként az a probléma, hogy bármelyik képes azonos mértékű agresszivitásra.

Az agresszivitás megnyilvánulási formáját három csoportra oszthatjuk. Létezik fizikai agresszió, a közösség is ezt nevezi agressziónak. Lehet verbális agresszió, amikor valaki úgy beszél, hogy beszéde agresszivitást takar, ironizál és büntet a szavaival. A harmadik formája pedig az indirekt vagy közvetett, amikor az egyén nem mutat agresszivitást, viszont rendszerint másokat biztat arra, hogy tegyen valami agresszív cselekedetet.

Akinek fizikai agresszióban szenvedők esetében a legjobb, ha sporttal próbálja levezetni, az ugyanis oldja a stresszt és a felgyülemlett adrenalint. Tehát minél több olyan tevékenységet kell találni ahol az agresszivitáshoz szükséges energiakifejtést is felhasználjuk.

Fontos megemlíteni, hogy az agresszivitás nem feltétlenül negatív, ahhoz, hogy valaki megvédhesse magát határozottság és erő is kell, addig nincs is probléma amíg kizárólag az ellenünk megkísérelt elnyomás ellen használjuk a bennünk lévő agressziót.

Fleisz Kinga pszichológusnő elérhetőségéért írjon bizalommal a szatmar@szatmar.ro e-mail címre.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: