2009-02-27 17:38:23• hírek • MTI/Reuters

A gyakoribb ráktípusok harmada megelőzhető

Megfelelő életmóddal a leggyakoribb ráktípusok egyharmada lenne megelőzhető a gazdagabb és negyede a szegényebb országokban - jelentette be tanulmányának eredményét csütörtökön egy nemzetközi kutatócsoport.

A.kutatók szerint a jobb étrend, több mozgás és a testsúly megtartása a vastagbél- és mellrákos esetek számát mintegy 40 százalékkal csökkenthetné egyes országokban, például Nagy-Britanniában vagy az Egyesült Államokban. "Évente 8 millió ember hal meg rákban világszerte, holott a rák jobbára megelőzhető" - mondta Michael Marmot, aki a Rákkutatási Világalap és az Amerikai Rákkutató Intézet kutatását vezette.

A vizsgálatban 23 szakértő vett részt, akik elemezték 12 gyakori ráktípus előfordulási adatait  szerte a világon, valamint az étrendre, mozgásra, testsúlyra vonatkozó adatokat, hogy lássák, milyen mértékben járultak hozzá ezek a tényezők a rákos esetekhez.

A szakemberek javasolják, hogy a rákmegelőző étrend gyümölcsön, zöldségen, teljes kiőrlésű gabonaféléken alapuljon, vörös húsokat, tejterméket és zsírt keveset tartalmazzon. Az étrendre, mozgásra és testsúlyra vonatkozó ajánlások együttes betartása az Egyesült Államokban harmadával csökkentené az olyan tumorok előfordulását, mint a gyomor, méh, prosztata, hasnyálmirigy és a nyelőcső rákja. Ugyanezen arány Nagy-Britanniában 39, a szegényebb országként kiválasztott Brazíliában 30, Kínában pedig 27 százaléknak bizonyult.

"Globális szinten évente több millió rákos esetet lehetne megelőzni, ezért kell most fellépnünk, mielőtt a helyzet tovább romlana" - hangsúlyozta Marmot.

A sok mozgás is segít az egészség megőrzésében

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: