2010-02-03 13:39:46• hírek • MTI

A gumiabroncs feltalálója 170 éve született

Százhetven éve, 1840. február 5-én született a skóciai Dreghornban John Boyd Dunlop, a légtömlős gumiabroncs feltalálója.

Az állatorvosként dolgozó Dunlop 1887-ben egy őszi napon boldogan nézte a belfasti házának kertjében tricikliző fiát. Amikor azonban a súlyos kerekek által az ápolt füvön hagyott nyomokat is észrevette, öröme alábbhagyott. Aztán tekintete a kerti locsolócsőre tévedt és megszületett a nagy ötlet: a vízzel töltött gumislagot kell a kerekekre tenni. A megvalósítás azonban nehézségekbe ütközött: a víz túlságosan rugalmatlannak bizonyult, ezért a felfújt kórházi matracok mintájára levegővel helyettesítette. Ezután a locsolócsövet nem sikerült fölerősítenie az abroncsra, így szövetborítású gumiszalagot szögelt egy fakorongra, a tömlőt egy cumisüveg tetejéből barkácsolt szelepen át pumpával felfújta, s ezt szerelte fel. (A gumit 1865-től alkalmazták a járművek kerekeinél, de tömör változatban.)

A járművet 1888. február 28-án próbálta ki először, de éjszaka, mert nem akart köznevetség tárgya lenni. Mivel meg volt vele elégedve, benyújtotta a szabadalmi kérelmet, amelyet 1888. október 31-én meg is kapott, s a gyártásra önálló üzemet hozott létre. Nem sokkal később aztán kiderült, hogy a légtömlős gumiabroncsot már 1845-ben szabadalmaztatta egy Robert Thomson nevű építészmérnök, ám az akkor még drága és nehézkes találmány érdeklődés hiányában a feledés homályába merült. Dunlop szabadalmát mindenesetre hosszas hercehurca után 1891 áprilisában érvénytelenítették, ettől kezdve bárki gyárthatott levegővel töltött gumiabroncsot anélkül, hogy neki ebből egy penny haszna is lett volna.

Vállalkozása mégsem ment tönkre, nemsokára már hetente háromezer gumiabroncsot adott el. Ügyfelei között kezdetben kerékpárosok voltak, de 1906-tól már autóabroncsokat is gyártott. A Dunlop Rubber Company Ltd. világszerte nyitott telephelyeket, a folyamatos nyersgumiellátás érdekében gumiültetvényeket vásárolt a Maláj-félszigeten; 1926-ra övék volt a Brit Birodalom legnagyobb, egy kézben lévő földbirtoka.


John Boyd Dunlop
John Boyd Dunlop"Nem állítom, hogy én voltam a levegővel felfújt gumiabroncs első feltalálója. De én voltam az első, aki sikerre vitte azt" - mondta büszkén John Boyd Dunlop, aki 1921. október 23-án bekövetkezett halálakor virágzó vállalatot hagyott utódaira.
A Dunlop ma is a világ vezető gumiabroncsgyártója, kiemelkedő újításaival meghatározó szerepet játszott az iparág történetében. Dunlop-gumikkal először 1902-ben győztek autóversenyen, és Jackie Stewart, a legendás Forma-1-es világbajnok is Dunlop-gumikon száguldott. 1984-ben került sor a Dunlop európai és egyesült államokbeli működésének összevonására a japán Sumitomo-csoport égisze alatt.

1999-ben a Sumitomo és az amerikai Goodyear globális szövetségre lépett, a Dunlop Európában a vegyes vállalat részeként dolgozik. A mai gumik azonban már csak külsőre hasonlítanak a feltaláló által kifejlesztettekre, a gumi és a szövet mellett fémet és műanyagot is tartalmaznak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: