2011-09-14 14:03:30• hírek • Kertész Róbert, Mti

A görögök és az olaszok is lemondhatnak euróövezeti tagságról

Jonathan Loynes szerint most már
Jonathan Loynes szerint most már "gyakorlatilag elkerülhetetlennek tűnnek" a nagyarányú adósságátrendezések az euróövezetben, és növekszik annak az esélye, hogy Görögország - esetleg több más tagországgal együtt - elhagyja a valutauniót.

A vártnál is gyorsabban eszkalálódó euróövezeti adósságválság gazdasági hatásai miatt jövőre ismét recesszióba süllyed az euróövezet, és a visszaesés két évig is eltarthat - jósolták szerdai helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

A Capital Economics - az egyik legnagyobb citybeli gazdasági-befektetési elemző és tanácsadó csoport - európai főközgazdásza, Jonathan Loynes az elemzésben  közölte, hogy a ház 0,5 százalékos GDP-csökkenésre módosította az euróövezetre adott, 2012 egészére szóló előrejelzését. A ház eddig 0,5 százalékos átlagos növekedést valószínűsített jövőre a valutaunió országaiban.

A Capital Economics szerint 2013 egészében még mélyebb, 1 százalékos visszaesés várható az euróövezetben a cég által eddig várt stagnálás helyett.

A ház vezető elemzője a 1,5 százalékos jövő évi euróövezeti növekedést jósló konszenzusos prognózist "messze eltúlzott mértékben derűlátónak" nevezte.

Jonathan Loynes szerint most már "gyakorlatilag elkerülhetetlennek tűnnek" a nagyarányú adósságátrendezések is az euróövezetben, és növekszik annak az esélye, hogy Görögország - esetleg több más tagországgal együtt - "a nem túl távoli jövőben" elhagyja a valutauniót.

Az euróövezet felbomlásának más nagy londoni házak szerint is egyre nagyobb a kockázata.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző csoportja - szeptemberre szóló, Londonban kiadott legújabb globális előrejelzésében egyharmadosnál nagyobb esélyt adott arra, hogy az euróövezet mostani formájában nem marad fenn.

A ház a valutaunió sorsára több forgatókönyvet is kidolgozott. Ezek közül a legborúlátóbb azt feltételezi, hogy az euróövezeti illetékesek nem tudják enyhíteni a piaci feszültségeket, az olasz és a spanyol kötvényhozamok folyamatosan emelkednek tovább, és a kezelhetetlenné váló adósságteher miatt e két valutauniós gazdaság végül törlesztésképtelenné válik, ami euróövezeti tagságuk feladásához vezethet.

Tekintettel az olasz és a spanyol gazdaság méretére, e két ország távozása az euróövezet teljes szétesését eredményezheti - áll az EIU új világgazdasági elemzésében.

A cég forgatókönyvei között szerepel az a lehetőség is, hogy Németország hagyja ott az euróövezetet, ami az EIU londoni elemzői szerint ugyancsak a valutaunió végét jelentené.

Az olasz adóssághelyzet egy másik vezető londoni gazdasági-üzleti kutatóközpont, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) nemrégiben összeállított helyzetértékelése szerint is "közel jár ahhoz, hogy fenntarthatatlanná váljon". A ház azt jósolta, hogy sem Olaszország, sem az ugyancsak a piaci figyelem középpontjába került Spanyolország lakossága nem lesz hajlandó vállalni az euróövezeti tagság fenntartásához szükséges "szűkölködést".

A CEBR elemzői ennek alapján mindössze egyötödös esélyt adtak az elemzésben arra, hogy az euróövezet tíz év múlva is létezni fog jelenlegi formájában.

Martin Wolf, a Financial Times nemzetközi tekintélyű közgazdasági szemleírója a londoni gazdasági napilap szerdai kiadásában írt elemzésében felidézi nemrégiben lezajlott beszélgetését egy olasz gazdaságpolitikai döntéshozóval, aki kijelentette, hogy jobb lenne a távozás az euróövezetből, mint "30 évnyi szenvedés".

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: