2017-03-11 16:26:04• hírek • Szatmár.ro

A gondolatok mélysége és a közösségtudat

A Szatmári Római Katolikus Egyházmegye plébániai és lelkiségi csoportjait erősítik már negyedik éve a hitmélyítő találkozók.

A Püspökség pasztorális irodáinak meghívására Szatmárnémetiben, a Szent István teremben találkoztak március 11-én a helyi hitmélyítő csoportok vezetői. A „hitmélyítő" a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye 2014-2017 közötti pasztorális tervének megfelelő hosszú lelkigyakorlat, amely a különböző plébániák, lelkiségi csoportok tagjait hívja elmélkedésre, Istenben való elmélyülésre, a közösségben való fejlődésre - miközben a közösségek is krisztusivá lehetnek.

A szombat reggeli találkozó egyeztető, kiértékelő fórum szereppel bírt, ahogy Dr. Hankovszky Ferenc püspöki helynök köszöntőjében is kifejezte. Ez a további tervezéshez is feltétlenül szükséges, hiszen a pasztorális irodák a meglévő közösségek élményeire, véleményére, meglátásaira szeretnének építeni.

A résztvevők több formában elmondhatták véleményüket a hitmélyítőről, valamint jellemezhették csoportjuk fejlődését - először írásban referáltak, majd szóban is megosztották gondolataikat.

Így a csoportvezetők elmondták, várják a találkozások alkalmait, mert ilyen jellegű együttlétre másképp nincs lehetőség. Mindenhol egy kisebb kör az, akinek erre igénye van, de ez egy másfajta, mélyebb isten-kapcsolatra, őszinte megnyilatkozásokra ad lehetőséget, amely összekovácsolja az embereket. Egy másik résztvevő elmondta, a plébániai közösségben amúgy is találkoznak, de ez az együttgondolkodás jobban tudatosítja bennük az összetartozás érzetét - különösképp a Krisztus-közösség Éve témáival és különösen egy olyan időben, amikor a társadalmi széthúzó erők egyre hangsúlyosabbak és egyre inkább megnyilvánulnak.

A csoportvezetők találkozóján papok is részt vettek, egyikőjük megvallotta, sokat merít a hitmélyítő találkozókból a lelkipásztori szolgálathoz. A gondolatok mélysége másfajta szemléletet ad a papoknak és a híveknek. Minden esetben erősíti a csoportot, ha a plébános is részt vesz a találkozókon, hisz például segíthet tisztázni a problémás teológiai kérdéseket, alkalmat adhat megismerésére más formában, de ő maga is sokat gazdagodik.

A jelenlegi pasztorális ciklus az idei év adventjéig tart. A szombati találkozó egy sorozatba épül, amely a különböző esperességekben tartott állomásokat, mintegy röntgenképpel szolgálva az eltelt és jelenleg is zajló négy évre. Ebből építenek tehát tovább a következő évek pasztorális munkájára.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: