2007-02-11 12:36:44• hírek • Szatmár.ro

A globális felmelegedés az ember hibája

 Az ENSZ nemzetközi tudósokból álló tudományos testülete szerint az emberi tevékenység az ok.
A következtetést abban a legkeményebb figyelmeztetésben tette közzé, amely szerint sürgős cselekvésre van szükség az üvegházhatást kiváltó gázkibocsátás csökkentése érdekében. A 20. század közepe óta megfigyelhető átlagos hőmérséklet-növekedés nagy valószínűséggel az emberi tevékenység következtében kibocsátott üvegházhatást kiváltó gázok koncentrációjának növekedése miatt következett be - áll a napokban megjelent jelentésben. Ez a megfogalmazás sokkal konkrétabb, mint a szervezet korábbi, 2001-es következtetése, amely az ember felelősségét "valószínűnek" nevezte, és 66 százalékos valószínűséget társított hozzá. (A nagy valószínűség az ENSZ zsargonban 90 százalékos valószínűséget jelent.)

A klímaváltozás eredetét, következtetéseit vizsgáló kormányközi szervezet, az IPCC 130 ország 2500 tudósát fogja össze, s képviselői zárt ajtók mögött tanácskoztak február első napjaiban, Párizsban. A találkozón oldalról-oldalra megvitatták a tervezett jelentés 20 oldalas kivonatát. A dokumentum szerint a széndioxid-koncentráció globális növekedése a szénhidrogén alapú üzemanyag használatának tudható be, míg a metán- és nitrogénoxid-koncentráció a mezőgazdasági termelés következtében nőtt. A jelentés szerint a 21. században további melegedésnek lehetünk majd tanúi és sok változás lesz a globális klímarendszerben. Századunkban 1,8 és 4 Celsius fok közötti értékkel nő majd az átlagos hőmérséklet, s már most látszik, hogy a globális felmelegedés erősebb hurrikánok kialakulásához vezetett, mint például a 2005-ös év Katrina hurrikánja.

A jelentést teljes terjedelemben csak később, több részletben hozzák nyilvánosságra. Legközelebb három fejezetet jelentetnek meg, ezek a klímaváltozás lehetséges hatásaival, a változásokhoz való alkalmazkodás lehetőségeivel és az üvegházhatást kiváló gázkibocsátás csökkentésének lehetőségeivel foglalkoznak. Az Európai Bizottság első reagálásában arra kérte az EU tagállamokat, hogy lépjenek át egy második ipari forradalom utáni korszakba, hogy 2050-re alacsony széndioxid-kibocsátású gazdaság alakulhasson ki térségünkben.
 
ma.hu 
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: