2011-04-07 14:01:52• hírek • Póti Orsolya

A geotermikus energia felkutatására készülnek

Egy újonnan indult fejlesztési projekt keretében kutatják a geotermikus energia kihasználásának  lehetőségeit Szatmár és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék területein. A feltérképezés következtében egy olyan hatástanulmány születik, mely nagy segítséget nyújt olyan vállalkozóknak, befektetőknek, civil szervezeteknek, akik a közeljövőben a megyékben lévő hőenergetikai lehetőségeket kívánják kihasználni.

A Magyar-Román Területfejlesztési Program által finanszírozott projekt felelősei a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei partnerek; közreműködnek a két megye kereskedelmi kamarái, a Miskolci Műszaki Egyetem képviselői, illetve a környezetvédelmi ügynökségek munkatársai. A projekt időtartama kilenc hónap, összköltsége pedig 45.474 euró - tudtuk meg az április 7-én szervezett bemutató workshopon, melyet Daniela Culic, a Szatmár Megyei Kereskedelmi és Ipari Kamara igazgatója nyitott meg.

Az eseményen többek között jelen volt Nagyné Varga Katalin, a Nyíregyházi Kereskedelmi és Ipari Kamara vezetője, Dr. Palotás Árpád a Miskolci Műszaki Egyetem dékánja, Dr. Kovács Balázs professzor, Schupler Helmut a miskolci Uni-flexys vállalat vezetője, valamint Stier Izabella, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség munkatársa.

Elsőként Schupler Helmut ügyvezető igazgató mutatta az Uni-flexyst mely nem más, mint a Miskolci Egyetem innovációs kutató és fejlesztő közhasznú cége. A cégbemutató követően Dr. Kovács Balázs vette át a szót, aki a projekt lényegét, és ennek lépéseit foglalta össze néhány mondatban.

A projekt fő célja nem más, mint a geotermikus erő lehetőségeinek felfedezése és kihasználása a fent említett megyék területein. A geotermia manapság modern, közkedvelt és mindenki számára elérhető területté vált, azonban van egy nagy hátránya: bizonyos szintű szaktudást igényel.

A magyarországi szakkutatók fő feladata a geotermikus erő lehetőségeit kihasználó vállalkozók dolgának megkönnyítése, azaz a két megye földtani és hidrogeológiai feldolgozása. A kutatómunka eredményeként pedig egy olyan hatástanulmány születik, mely mindenki számára közérthetővé, áttekinthetővé válik.

- Az első lépés a földtani kutatás, ezt követően összefoglaljuk, hogy a képződmények, jelenségek, milyen vízföldtani tulajdonsággal rendelkeznek, majd ennek alapján egy leltárat készítünk arról, hogy hol milyen hőmérsékletű víz jelenik meg. A felmérés során mindenféle hőmérsékletű vízre kitérünk, a nagyon alacsonytól kezdve a nagyon magas hőmérsékletűekig - mondta el Dr. Kovács.

A projekt által létrehozott közérthető hatástanulmány nagy segítséget nyújt majd olyan Szatmár és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei vállalkozóknak, befektetőknek, akik a közeljövőben ki akarják használni a geotermikus erő által nyújtott lehetőségeket, amelyet felhasználhatnak energiatermelésre, hőtermelésre, gyógyközpontok kialakítására. A tervek szerint a későbbiekben tükörprojektek formájában is fejlődési lehetőséget szeretnének biztosítani a jelen projekt bizottsága.

A csütörtöki workshop keretében még bemutatót tartott Dr. Palotás Árpád a geotermikus energia lehetőségeinek kiaknázásáról, valamint Stier Izabella az észak-nyugati régió környezetvédelméről.




Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: