2010-12-16 11:35:34• hírek • MTI/Reuters

A genetika is közrejátszik

Olyan genetikai változatra bukkantak német genetikusok, amely a dohányosok körében gyakori tüdőráktípusban fordul elő - az eredmény célzott gyógyszerek kidolgozásához vezethet a sokszor halálos daganat ellen.

A Science Translational Medicine című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányban a kutatók az FGFR1 jelű gént jelölték meg "új gyanúsítottként" a pikkelysejtes tüdőrákban. "Mostanáig nem voltak jó hírek az ilyen típusú rákkal bíró páciensek számára" - magyarázta Nicholas Turner, a londoni Rákkutató Intézet munkatársa, aki a szaklap ugyanezen számában írt kommentárt a megállapításhoz. Mint aláhúzta, ez a tanulmány nyújtja az "első reménysugarat".

A tüdőrák a daganatos halálozások vezető oka világszerte, az Egészségügyi Világszervezet, a WHO becslése szerint 1,3 millió embert öl meg évente, és az esetek túlnyomó részét a dohányzás okozza.
Az összes tüdődaganatos eset 80 százaléka nem kissejtes tüdőrák, nagyjából fele-fele arányban adenokarcinóma, illetve pikkelysejtes karcinóma. Utóbbi rosszul reagál a kemoterápiára, valamint a sugárkezelésre, és mindeddig nincs célzott terápiája.

A német Max Planck Intézet munkatársai Roman Thomas vezetésével számos tüdőráksejt genetikai profilját készítették el. Ennek során megállapították, hogy a pikkelysejtes tüdőrák mintáinak mintegy ötöde az FGFR1 jelű génből több kópiát tartalmazott, mint más ráktípusok. A kutatók úgy vélik, hogy az adott gén működését blokkoló, aktivitását gátló szerek hasznosak lehetnek a pikkelysejtes tüdőrák kezelésében.

Elképzelésüket az első állatkísérletek is alátámasztották. A tüdőrákos egereknél a tumor mérete csökkent az FGFR-t gátló szer adagolásának hatására. A későbbiekben humán próbákat is terveznek a gátlószerrel, azok eredményessége esetén az ilyen típusú szerek öt éven belül elérhetők lehetnek.


Nem csak a dohányzás áll a tüdőbetegségek hátterében
Nem csak a dohányzás áll a tüdőbetegségek hátterében


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: