2020-05-11 07:37:23• hírek • Agerpres

A gazdaság újraindítására vonatkozó tervezetet javasol a PSD

28 gazdasági és társadalmi intézkedés, valamint négy rövid- és középtávú célkitűzés, nevezetesen a gazdaság újraindítása, a munkahelyek védelme, a vásárlóerő védelme és a gazdasági ösztönzők - többek között ezeket tartalmazza az javaslatcsomag, amelyet a Szociáldemokrata Párt (PSD) ismertetett vasárnap.

Az 'Újraindítjuk Romániát' című dokumentum szerint a PSD azt javasolja, hogy a munkaadók havi 2250 lejt kapjanak három hónapig, és minden munkavállaló, akik visszatér munkába, havi 1000 lejt kapjon, ugyancsak három hónapig, azzal a feltétellel, hogy a munkahelyeket a támogatás lejártát követően legalább egy esztendeig megtartja.


Ugyanakkor a PSD elképzelése szerint év végéig fel kell függeszteni a jövedelemadót, a járulékokat és a helyi adókat az idegenforgalmi ágazatban működő vállalkozásoknak, a szállításban, a Horeca keretében, a szépségápolás területén működő cégeknek, valamint a szabadfoglalkozású munkavállalóknak, amennyiben megtartják a munkahelyeket, és ki kell dolgozni egy támogatási rendszert, amely segíti az embereket abban, hogy elbírják a magasabb energia- és gázszámlákat.


Egy másik javaslat szerint, háromhónapos időszakra havi 700 lej támogatást kapnának azok a háztartások, amelyek havi jövedelme nem éri el az 1500 lejt, és 300 lejt azok, amelyek jövedelme 1501 és 2000 lej között van havonta. A támogatást értékjegyek formájában adnák, és kizárólag élelem és gyógyszer vásárlásra lehetne felhasználni.


A PSD azt is javasolja, hogy a koronavírus-járvány által érintett vállalatok hat hónapra kamatmentesen újraütemezhessék adótartozásukat, legfeljebb 1,7%-os kamattal kapjanak kölcsönt az állami bankoktól (CEC, Eximbank), az állami vállaltok rövid határidővel fizessék ki a cégek számláit, és gyors ütemben térítsék meg a betegszabadságokat.


A szociáldemokraták azt is szeretnék, ha az exportot 100%-os állami garanciával és meghosszabbított türelmi időtartamú kölcsönökkel támogatnák, hogy rugalmas rendelkezésekkel kössék a Start Up Nation program szerződéseit, és enyhítsék a pénzügyi akadályokat azáltal, hogy szavatolják, hogy a hitelintézetek felvásárolják a kis- és középvállalkozások követeléseit.


A PSD javasolja tövábbá, hogy a friss termékeket öt, a másokat 15 napos határidővel fizessék ki, hozzanak létre egy 500 millió lej értékű állami segélynyújtási keretet az aszály vagy a világjárvány által sújtott mezőgazdasági termelők támogatására, függesszék fel a közlekedési ágazat illetékeit, duplázzák meg a Roncsprogram költségvetését, és tegyék kötelezővé, hogy az állami intézmények kizárólag román gyártású gépkocsit vásárolhassanak a Roncsprogram Plusz keretében.


A PSD a tízszeresére, 30-ról 300 millió lejre emelné a háztartási gépek roncsprogramjának keretösszegét, és lehetővé tenné, hogy a vakációs csekkeket 2021. december 31-éig lehessen felhasználni, illetve egymilliárd eurós alap létrehozását javasolja, amelyből a következő tíz évben a fürdőtelepüléseket fejlesztenék.


Marcel Ciolacu egy vasárnapi sajtóértekezleten azt állította, hogy a kormánynak nincs pénze bérekre és nyugdíjakra. 'Klaus Iohannis semmiféle tervet nem terjesztett elő a gazdaság újraindítására. (...) A kormánynak nincs pénze a költségvetésben a bérek és nyugdíjak kifizetésére, mert a befektetők elvesztették a román gazdaságba vetett bizalmukat. Iohannis már megszorításokról kezdett beszélni, tehát bér- és nyugdíjcsökkentések várhatók' - fejtette ki Ciolacu.


Ezen a ponton a sajtóértekezlet félbeszakadt, mert Ciolacu rosszul lett. Később jobban érezte magát, és saját gépkocsiján ment kórházba ellenőrzésre. A központi katonai kórház utólag kiadott közleménye szerin Ciolacunak lipothymíás (ájulásos) tünete volt, állapota stabil, kiadták a kórházból azzal a javallattal, hogy kerülje a túlterhelést és a stresszhelyzeteket. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: