2019-07-14 16:05:25• hírek • Közlemény

A gazdálkodó és a fiatal munkavállaló is jól jár

Románia gazdaságának minden szegmensében meglehetősen sok gondot okoz a munkaerőhiány, ez alól nem kivétel a mezőgazdaság sem.

A fiatalokat ugyanis nem igazán vonzza a gazdálkodás, sokan nem látnak jövőt a földművelésben vagy az állattartásban, ezért a családok által működtetett farmok esetében is kilátástalan a helyzet: ki veszi át a gazdaságot, ha a szülők már nem folytatják a munkát?

 

Magyar Lóránd parlamenti képviselő, a képviselőház mezőgazdasági bizottságának a tagja egy olyan lehetőségre hívja fel a figyelmet, amely bátorítja a fiatalok alkalmazását a mezőgazdaságban, és a fiataloknak is jobban megéri a mezőgazdaságban elhelyezkedni.

 

A lehetőség a gazdának és a munkavállalónak is előnyös. Az a mezőgazdász, aki két, 40 évesnél fiatalabb személyt vesz maga mellé, havonta fejenként 1000 lej támogatást kap, ha a munkavállaló mezőgazdasággal kapcsolatos egyetemi diplomával rendelkezik. Más, szintén mezőgazdasággal kapcsolatos végzettség 750 lejt jelent alkalmazottanként, végzettség nélküli fiatalok után pedig 500 lej fejenként a támogatás. A munkavállaló számára azért előnyös ez a támogatási rendszer, mert a bruttó fizetése mentesül a jövedelemadó levonásától.

 

A támogatási programban a fiatalokat teljes munkaidőben kell alkalmazni, előre meghatározott, vagy meghatározatlan időszakra, de legalább 12 hónapra.

 

A támogatást a szorosan vett mezőgazdaság mellett a haltenyésztésben és az élelmiszeriparban is lehet igényelni. A program első kiírása 2020. december 31-ig szól, eddig lehet kérvényezni a támogatást. 

 

További információkért érdemes felkeresni a Megyei Munkaerő Elhelyezési és Foglalkoztatási Ügynökséget.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: