2013-01-30 11:11:15• hírek • MTI

A gazdák életét nehezíti a kormány

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szerint "átgondolatlan" a román kormánynak a gazdák fokozottabb megadóztatásáról hozott döntése, amely február 1-jétől lép hatályba - jelentette ki kedden Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

A politikus azután nyilatkozott, hogy az ellenzékben lévő magyar szervezet parlamenti frakcióival találkozott kedden Victor Ponta román miniszterelnök, aki ismertette az idei év költségvetését. A román parlament a tervek szerint február elején szavazza meg a büdzsét. Ponta valamennyi parlamenti pártot tájékoztatott kedden a költségvetés sarokszámairól és a kormány terveiről.

Az RMDSZ elnöke szerint a szövetség hiányolja, hogy a kormány kevés pénzt fordít a nagyberuházásokra, főleg az észak-erdélyi autópályára, amelynek építése évek óta stagnál. Emellett átgondolatlannak tartják a román kormánynak azt az intézkedését, amely megnöveli a gazdákra kivetett adót.

A bukaresti kabinet ugyanis sürgősségi kormányrendelettel módosította az adótörvénykönyvet, amelyben csökkentette az adómentesen, saját gazdálkodás céljára használható mezőgazdasági területet és állatállományt. Az intézkedés mintegy 600 ezer gazdát érint. Az RMDSZ emellett szorgalmazta az erdélyi önkormányzatok nagyvonalúbb finanszírozását is.

Kelemen Hunor szerint Ponta nyitott volt az RMDSZ javaslatai iránt, és megállapodtak, hogy folytatják a párbeszédet, főleg a gazdákra kirótt adóemelés ügyében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: