2011-04-19 10:26:55• hírek • MTI

A franciák segítenek

Franciaország segíti Romániát a schengeni övezethez való csatlakozás valamennyi feltételének teljesítésében - jelentette ki Claude Guéant francia belügyminiszter Bukarestben.

A francia miniszter Traian Igas román belügyminiszterrel és Teodor Baconschi román külügyminiszterrel folytatott eszmecserét. A román kollégájával tartott megbeszélést követően Guéant elmondta: meggyőződése, hogy Románia valamennyi csatlakozási feltételt teljesíti majd, hozzátéve, hogy a román hatóságok számos erőfeszítést tettek eddig a technikai követelmények szavatolása érdekében.

Guéant szerint felmerült, hogy különböző tagállamok rendőrei segítsék a román rendőrök munkáját a majdani romániai schengeni határ őrzésében. A belügyminiszter nem kívánt konkrétan állást foglalni abban a kérdésben, hogy Romániának van-e még esélye az idén csatlakozni a vámmentes közlekedést lehetővé tevő schengeni övezethez. Kijelentette: nem nyilatkozhat az Európai Unió 27 tagállama nevében, hiszen a schengeni övezet bővítése minden tagállamot érint.
Guéant mindenesetre elismerte, hogy Románia maradéktalanul teljesítette a technikai követelményeket.
Korábban Franciaország és Németország a technikai követelményeken túl általánosabb bírálatokat fogalmazott meg Románia és Bulgária schengeni csatlakozásával szemben. Berlin és Párizs azt kifogásolja, hogy mindkét országban túlságosan nagy mértékben terjedt el a korrupció.

Románia nem ért egyet az "újabb" elbírálási szempontok bevezetésével. Traian Igas román belügyminiszter a francia kollégájával folytatott tanácskozás után ismét kijelentette, hogy az eddig elkészült uniós szakértői jelentés megerősíti: Románia technikailag felkészült saját határainak biztonságossá tételére.


Claude Guéant segítségéről biztosította a román belügyminisztert
Claude Guéant segítségéről biztosította a román belügyminisztert


Claude Gué ant az AFP hírügynökségnek Bukarestben adott nyilatkozatában az Olaszországhoz fűződő viszony kérdéséről is szólt. Leszögezte: Párizs nem akar feszültségeket Rómával a tunéziai bevándorlók ügye miatt. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy az olasz kormány döntése - miszerint több ezer tunéziai bevándorlónak ad ideiglenes beutazási engedélyt - számos európai uniós tagállam ellenkezését váltotta ki. Franciaország ennek ellenére elfogadta ezt az intézkedést, még ha bizonyos feltételeket is szabott - tette hozzá a francia belügyminiszter.

A politikus azzal kapcsolatosan beszélt erről, hogy a francia hatóságok vasárnap Olaszországból érkező vonatjáratokat töröltek, így akarva megakadályozni annak a vonatnak a belépését, amelyen tunéziai migránsok és politikai aktivisták tiltakoztak a francia bevándorlási politika ellen. Franco Frattini olasz külügyminiszter tiltakozott a vonatjáratok leállítása miatt.
Olaszország az Európai Unió számos országának nemtetszése ellenére a héten megkezdte a határozott időre szóló vízumok kiosztását mintegy tízezer tunéziai menekült számára, amellyel az érintettek a schengeni övezetbe utazhatnak. A média szerint a franciául kiválóan beszélő tunéziaiak jelentős része Franciaországba szeretne továbbmenni munkát keresni, ahol többségüknek családtagjai is élnek.

A francia hatóságok azonban jelezték, hogy csak abban az esetben engedélyezik a tunéziaiak belépését Franciaországba, ha igazolni tudják, hogy van megélhetési forrásuk az országban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: