2018-07-10 05:44:04• hírek • Szatmar.ro

A franciák háborúra készülnek Belgium ellen

 Bár az oroszországi labdarúgó-világbajnokság keddi elődöntőjében Belgiummal találkozó franciáké a torna második legfiatalabb kerete, az együttes egyik alapembere, Benjamin Pavard szerint senkitől sem tartanak és a kezdetektől magabiztosak.

 

A 22 éves futballista Didier Deschamps szövetségi kapitánnyal kapcsolatban - aki az 1998-ban vb-aranyérmes és 2000-ben Európa-bajnok együttes csapatkapitánya volt - elárulta: hatékonyan képes motiválni a játékosait, akik készen állnak arra, hogy "háborúba" menjenek vele.
    

Az elődöntőnek külön pikantériát kölcsönöz, hogy Deschamps csapattársaként a francia sikerekben szintén részes Thierry Henry jelenleg a belga válogatott másodedzője. A francia sajtóban ezért "DD kontra Titi" szlogennel vezetik fel a keddi mérkőzést.
    

A 123-szoros válogatott Henryval kapcsolatban a csatár Olivier Giroud ezt a felállást "bizarrnak" nevezte. Hozzátette: büszke lenne arra, ha meg tudná mutatni Henrynak, hogy a rossz tábort választotta. A balhátvéd Lucas Hernandez annyit jegyzett meg: "ha nyerünk, akkor velünk együtt örülhet, hiszen ő is francia". Kylian Mbappé szerint furcsa lesz az ellenfél kispadján egy franciát látniuk, de a helyzetet alighanem Henry is hasonlóképpen éli majd meg. "Nagyon tiszteljük őt, nagyszerű játékos volt, aki inspirált engem" - nyilatkozta Mbappé, akit játéka miatt sokan éppen Henryhoz hasonlítanak.
    

A mérkőzésen döntő lehet a két kapus teljesítménye, a belga Thibaut Courtois és a francia Hugo Lloris válogatott és klubszinten is egyaránt komoly nemzetközi rutinnal rendelkezik. Giroud szerint - aki Llorist a válogatottból, Courtois-t pedig klubcsapatából, a Chelsea-ből ismeri - azonban kétség sem férhet ahhoz, hogy melyikük a jobb. "Hugo a legjobb! Elnézést, Thibaut" - mondta a támadó, aki azért tisztában van azzal is, hogy nehéz lesz bevenniük az erős védelem mögött helyezkedő Courtois kapuját. A francia csatár hozzátette: a gólvonalon mindkét kapus nagyon jó, viszont Lloris robbanékonyabb.
    

Saját magára vonatkozóan a francia együttes előretolt támadója - aki még nem szerzett gólt a tornán - azt mondta: megpróbál területet nyitni a csapattársai számára. "Ez az én önzetlen oldalam" - nyilatkozta Giroud taktikai feladatáról, amely elmondása szerint ötven százalékban a hatékony támadójátékról, a másik fele viszont a labda nélküli mozgásokról és a letámadásról szól.
    

Roberto Martinez, a belgák szövetségi kapitánya azt mondta: a csapategység tovább viheti őket a nem mindennapi oroszországi utazáson. "A játékosok sok éve remekül dolgoznak együtt, és pontosan azt érdemlik, hogy ott legyenek, ahol most vannak" - fogalmazott a spanyol tréner.
    

"A legfontosabb aspektusa az volt a munkánknak, hogy csapatként működjünk. A tehetség és az egyéni képességek nagyon fontosak, de az ilyen tornákon, mint a világbajnokság, csapatként kell jól szerepelni" - mondta.
    

Hozzátette: az elődöntővel ismeretlen területre lépnek, soha nem voltak még hasonló helyzetben, s ezért is nagyon fontos, hogy a franciák ellen jó legyen a csapatszellem. "A legjobb formánkat kell nyújtanunk" - jelentette ki.
    

A belgákat érzékenyen érintheti egyik alapemberük, Thomas Meunier sárga lapos eltiltása, hiszen a középpályásnak a védekezésben és a támadásépítésben is fontos szerep jutott az eddigi mérkőzéseken.

Az egymás elleni örökmérleget tekintve a belga labdarúgó-válogatott jobb a franciánál, viszont vb-n eddig csak utóbbi tudott győzni.

 - A két válogatott eddig 73 alkalommal találkozott egymással, 19 döntetlen mellett a belgák 30-szor, a franciák 24-szer győztek.
  - Világbajnokságon eddig csak a franciák diadalmaskodtak: 1938-ban rögtön az első mérkőzésen - amely akkor a nyolcaddöntő volt - 3-1-re, majd 1986-ban, a bronzmeccsen, hosszabbítást követően 4-2-re.
  - Legutóbbi találkozójukon, 2015 júniusában a belgák úgy nyertek 4-3-ra Párizsban barátságos mérkőzésen, hogy már 3-0-ra és 4-1-re is vezettek, a házigazdák a találkozó utolsó két percében szerzett két góljukkal zárkóztak fel egygólos hátrányra
  - A franciáknak nem megy ebben az évszázadban a belgák ellen, öt mérkőzésükön csak egyszer nyertek, 2004-ben Brüsszelben 2-0-ra.
  - Belgium eddig egyszer, Franciaország ellenben már ötször volt vb-elődöntős. Előbbi 1986-ban a későbbi aranyérmes Argentínától kapott ki 2-0-ra, míg a franciák három vesztes (1958, 1982, 1986) elődöntőt követően 1998-ban először győztek, akkor hazai környezetben a trófeát is megszerezték. Legutóbb, 2006-ban Portugáliánál bizonyultak jobbnak a négy között.
  - A francia válogatott legutóbbi tizenhárom vb-mérkőzéséből, amelyet az egyenes kieséses szakaszban játszott, csak egyet veszített el, két döntetlen mellett tízszer győzött. Didier Deschamps szövetségi kapitány irányítása alatt közel hasonlóan jó a vb-mérlege: hét győzelem, két döntetlen, egy vereség.
  - Belgium veretlenségi sorozata immár 24 mérkőzés óta tart, benne 19 sikerrel. A spanyol szövetségi kapitány, Roberto Martinez a spanyolok elleni vereséggel kezdett a kispadon 2016 szeptemberében, de azóta nem kapott ki az együttessel, amely az oroszországi vb-n a legtöbb gólt (14) szerezte.
  - A franciák védekezése stabil, a vb-n háromszor nem kaptak gólt - Perutól, Dániától és a negyeddöntőben Uruguaytól -, az ausztráloktól pedig csak egyet. Ebből a szempontból az argentinok elleni nyolcaddöntő kisiklással ért fel, de miután 4-3-ra győztek, nem bizonyult végzetesnek. Az egyenes kieséses szakaszban a franciák kaput eltaláló összes (hat) lövéséből gól lett.
  - A franciák kulcsembere N'Golo Kante és Antoine Griezmann lehet, előbbinek 17 labdaszerzése van már a vb-n - ezzel a második helyen áll a statisztikai rangsorban -, utóbbi a franciák legutóbbi hat olyan mérkőzésén, amelyet világverseny egyenes kieséses szakaszában játszottak, hétszer volt eredményes. A vb-n a nyolcad- és a negyeddöntőben is gólt lőtt.
   - A belgák elsősorban Romelu Lukaku és Eden Hazard eredményességében bízhatnak. Lukaku legutóbbi 13 válogatottbeli mérkőzésén 17 gólt szerzett és három gólpasszt adott, Hazard mérlege 14 összecsapáson 8 gól és 6 gólpassz. A középpályás Kevin De Bruyne nem büszkélkedhet a két csatáréhoz hasonló mutatóval - a vb-n eddig csupán egy gólt szerzett -, viszont már 16-szor került helyzetbe, így a francia védelemnek rá is fokozottan kell figyelnie.


A Franciaország-Belgium összecsapást Szentpéterváron rendezik kedden 21 órától, a találkozó játékvezetője az uruguayi Andrés Cunha lesz. A vesztes szombaton a bronzmérkőzésen, a győztes vasárnap a döntőben játszhat, a másik ágon Anglia és Horvátország találkozik egymással szerdán.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: