2006-10-07 19:36:22• hírek • Szatmár.ro

A franciák átállnak a bioüzemanyagra?

 Alain Prost arcát és nevét adja ehhez a korszakalkotó kezdeményezéshez.

Thierry Breton francia pénzügyminiszter egy sajtótájékoztatón azt mondta: a francia kormány támogatja az E85 üzemanyag kifejlesztését és elterjesztését. Az új energiahordozó tartalma 85 százalékban etanol, s az E85 a poszt-olaj korszak első, széles körben elterjedt üzemanyaga lehet.A miniszter szavai szerint az új üzemanyag fejlesztése nem lehet öncélú, a környezetvédelem mellett ugyanolyan fontos, hogy az E85 olcsó legyen. Ha sikerül a fejlesztés összes technikai részletkérdését megválaszolni, és tömegessé válik az E85 használata, ez hozzájárul Franciaország energia-függőségének jelentős csökkentéséhez, és nagy lökést adhat a mezőgazdasági ágazatnak is.

A most bejelentett akcióterv összeállításban részt vett Alain Prost volt Forma 1-es világbajnok, aki arcát és nevét is adja a sokak szerint korszakalkotó kezdeményezéshez. A projekt 2007 januárjában indul. A terv szerint nem csak az új üzemanyag termelését növelik, hanem nagy erőket koncentrálnak az infrastruktúra kialakítására, és szigorúan ellenőrizni fogják, hogy a kiskereskedelemben ne árulják drágán az E85-öt. Az alacsony árat elsősorban az teszi majd lehetővé, hogy az állam különleges adókedvezmény-rendszert dolgoz ki.

A tervek szerint ennek köszönhetően az új üzemanyag olcsóbb lesz majd, mint a benzin, ára a dízelolajéhoz lesz hasonló. Az EU hivatalos céljai szerint 2010-re 5,75 százalékkal kellene növelni a bioüzemanyagok használatának arányát, de a jelenlegi helyzet alapján e cél elérése nem tűnik megvalósíthatónak. A bioüzemanyagok elterjesztését nem mindenki támogatja, a szkeptikusok szerint az eddigiek helyett új környezetvédelmi problémák adódnak, mint például a talajszennyeződés, s közben a széndioxid-kibocsátás csak korlátozott mértékben csökken.

ma.hu 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: