2014-09-18 17:58:04• hírek • Szatmár.ro

A francia nemzetgyűlés elfogadta a dzsihadisták toborzását megakadályozó törvénytervezetet

A törvény egyik legfőbb intézkedése, hogy  bevezeti az országból való kilépés tilalmát, amely konkrétan a személyi igazolvány és az útlevél bevonását jelenti. Ezt a hat hónapra szóló, megújítható tiltást akkor rendelheti el a belügyminisztérium, ha "komoly oka van azt gondolni, hogy az érintett terrorista tevékenységben való részvétel céljából akar külföldre utazni". A döntés megtámadható a bíróságon, és azok, akik megsértik a rendelkezést, hazatértük után azonnal letartóztathatók, és három év szabadságvesztéssel, valamint 45 ezer eurós pénzbírsággal sújthatók.

A javaslatot, amelyet még a szenátusnak is meg kell vitatnia, valamennyi politikai párt támogatta, csak a Zöldek tartózkodtak a szavazáskor, nemmel senki nem szavazott.

A képviselők csütörtökön vitatták meg a sajtóban legvitatottabb passzust, amely a terrorizmust dicsőítő internetes oldalak blokkolását is lehetővé teszi a pedofil portálok mintájára.

Franciaországban egyébként 1986 óta ez a 14. terrorellenes törvény.

Európában Franciaországból mentek el a legtöbben Irakba vagy Szíriába, hogy csatlakozzanak valamely szélsőséges szervezethez. Becslések szerint a dzsihádisták között mintegy kétezer európai állampolgár lehet. A francia kormány adatai szerint a francia állampolgárok 930-an vannak, s a titkosszolgálatok attól tartanak, hogy a hazatérők egy része terrorcselekményeket követhet el Európában. Köztük jelenleg 350-en vannak Irakban vagy Szíriában. További 180-an már visszatértek Szíriából, 170-en pedig elindultak oda. A hatóságok szerint 230 azoknak a száma, akiről úgy tudni, hogy menni szándékoznak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: