2017-01-19 12:12:26• hírek • Agerpres

A forrástól a tengerig úszna a Dunán Avram Iancu

Avram Iancu 2016. augusztus 30-án 18 óra alatt úszta át a Franciaországot Nagy-Britanniával összekötő La Manche csatornát.

Avram Iancu petrozsényi könyvtáros akkor vált közismertté, amikor átúszta a La Manche-csatornát neoprén védőruha nélkül. 2017-ben is védőruha nélkül úszna le a Duna teljes hosszában, a forrástól a Fekete-tengerig, 2.860 kilométeres távon.

A tervek szerint Iancu folyamatosan úszna 60 napon keresztül, neoprén védőruha és békatalpak nélkül. Ha sikerül, ő lenne az első a világon, aki így teszi meg ezt a távot, hiszen két elődje neoprén ruha vagy békatalpak segítségével teljesítette ugyanezt.

Az úszó június 20-án indulna Donaueschingen településről, a Fekete-erdőből, és a tervek szerint augusztus 20-án érkezne meg Sulina kikötőjébe, 10 országot és négy európai fővárost érintve.

"Nagy kihívás, mert 2.860 kilométert fogok leúszni 60 nap alatt. Átlagosan 50 kilométert teszek majd meg naponta, 10 órás folyamatos erőfeszítéssel, neoprén ruha és békatalpak nélkül. Ebben az időszakban tíz országot és négy fővárost fogok érinteni, és magammal viszem Románia zászlaját" - nyilatkozta az AGERPRES hírügynökségnek csütörtökön Avram Iancu.

Az úszót elmondása szerint Jules Verne A dunai hajós című regénye ihlette meg, amelyben Borus Demeter a Dunai Liga horgászegyesület sigmaringeni versenyén mindkét versenyszámot megnyeri, és a közönség ünneplése közepette bejelenti, hogy végig kíván hajózni a Dunán a Fekete-erdőtől a Fekete-tengeri torkolatig, és közben csak az általa fogott halakból fog élni.

Könyvtárosként arra buzdítja a fiatalokat, hogy olvassanak minél többet, és a modern technikai eszközök segítségével kövessék nyomon Jules Verne regényének minden helyszínét, hiszen GPS-szel bárhonnan követni lehet majd, hogy éppen hol tart az úszó.

A terv megvalósításának érdekében a könyvtáros már elkezdte a felkészülést, naponta több kilométert szalad, úszik, kerékpározik, és hegyi futóversenyeken is részt vesz.

"Nagyon komolyan veszem az edzést, és minden nap kicsivel többet edzem, mint előző nap. Nem könnyű, hiszen három gyermekem és munkahelyem van, de megpróbálok szembenézni a nehézségekkel" - mondta a petrozsényi könyvtáros.

A világrekordra készülő Iancu hozzátette: eddig a szlovén Martin Strel úszta le teljes hosszában a Dunát 2000-ben, 58 nap alatt neoprén ruha és békatalpak segítségével. Hat évre rá a kanadai Mimi Huges tette meg ezt a távot, csak neoprén ruhában, 90 nap alatt. (Agerpres.ro)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: