2018-03-15 12:32:12• hírek • Oszkó Viktória

A forradalom hőseire emlékeztek a 10-es Iskolában

Nemzeti ünnepünkhöz méltó módon emlékeztek meg március 15-ről a szatmárnémeti 10-es Iskolában.

„Március 15. nemzeti ünnepünk.  Ezen a napon 1848-ban egy maréknyi ifjú mert szembeszállni a Habsburg uralommal. Ezek a fiatalok merték vérüket adni a szabadságukért és a jövő generációiért, így értetek is . Szeretnénk, ha ti is méltók lennétek elődeitekhez, bátrak lennétek és bíznátok abban, ha tiszta szívvel küzdötök, bármit szeretnétek is, valósággá válhat” – nyitotta meg az ünnepséget Ritli Emese, az 10-es Számú Általános Iskola igazgatónője.


A megemlékezés  egy videó megtekintésével folytatódott. Molnár Ferenc Pál utcai fiúk című regénye alapján a budapesti Vígszínház színészeinek előadásában a Mi vagyunk a Grund című dalt játszották le a diákoknak.


Az esemény szervezői az iskola magyartanárai voltak, közülük Tivadar Melinda pár szóban ismertette az 1848-49-es forradalom és szabadságharc főbb eseményeit, majd párhuzamot vont Molnár Ferenc ismert regénye és a forradalom eszméje, mondanivalója között.


„Akkor, azon a tavaszon forradalom söpört végig Európán. Mindenki eldönthette, hogyan viszonyul hozzá. Az 1848-as forradalom és szabadságharc eszméi maradtak fenn a Pál utcai fiúk történetében is. A minket körülvevő élet legfontosabb kérdéseit boncolgatja a mű: tudunk-e hűségesek maradni önmagunkhoz és azokhoz az eszmékhez, amelyekért érdemes élni és meghalni is? Miért félnénk, miért élnénk, ha nem egy álomért? Azon a bizonyos március 15-én is el kellett dönteni, mit akarunk: kiállni magunkért vagy hátat fordítani a helyzetnek” – mondta a tanárnő.

 

Az előadás a színjátszó csoportos tanulók rövid fellépésével folytatódott.  A gyerekek teljes odaadással mesélték el a 170 évvel ezelőtti eseményeket az iskolatársaikból álló közönségnek, akik mindent őszinte tapssal jutalmaztak. Elmondhatjuk, hogy a 10-es iskola diákjai méltó módon emlékeztek meg nemzeti hőseinkről és ha csak egy röpke fél órára is, képzeletben ugyan, de ott voltak Petőfiékkel a szabadságharc kezdetén és érezték, mit jelent bátornak lenni, ha a hazánkról van szó. 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: